Przechowywanie w warunkach chłodniczych stanowi nieodłączny warunek bezpieczeństwa poszczególnych produktów dla zdrowia, dlatego wydajność urządzeń chłodniczych ma istotne znaczenie. Profesjonalne urządzenia, często wielkogabarytowe, charakteryzuje funkcjonalność znana z wysokiej klasy lodówek domowych, dlatego wybierając model do swojego lokalu gastronomicznego z powodzeniem znajdziesz to, czego potrzebujesz.
Czym kierować się przy wyborze urządzeń chłodniczych do gastronomii?
Długotrwała świeżość produktów oraz gotowych dań i wyrobów to zasługa przechowywania ich w odpowiednich warunkach. Jeżeli wymogiem jest niska temperatura, poszczególne urządzenia chłodnicze pozwolą stworzyć optymalne środowisko dla składowania owoców, warzyw, mięs, czy deserów.
Na atuty nowoczesnych chłodziarek składają się między innymi:
- pojemność – warto zainwestować w większą chłodziarkę, ponieważ nowoczesne modele są energooszczędne, więc przy zwiększonych gabarytach niewiele wzrośnie pobór energii,
- wydajność – stała temperatura w połączeniu z niskim zużyciem energii; warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną i zapytać o jej oznaczenie w specyfikacji urządzenia,
- solidne materiały wykonania – obudowa ze stai nierdzewnej to standard w chłodziarkach gastronomicznych; obudowa może być również malowana proszkowo,
- łatwość czyszczenia – dotyczy to zarówno obudowy, jak i wnętrza; gładkie powierzchnie oraz nieskomplikowane kształty półek oraz szuflad to jedne z wytycznych,
- automatyczne odszranianie – pozwala zapomnieć o czasochłonnym usuwaniu zamarzniętej wilgoci w chłodziarkach z funkcją mrożenia,
- funkcjonalne termostaty – odpowiedzialne za utrzymanie temperatury w układzie chłodzącym; włączają sprężarkę, gdy temperatura w komorze chłodziarki wzrasta,
- zgodność z normami bezpieczeństwa – z uwzględnieniem przede wszystkim norm krajowych, ale też europejskich, zależnie od modelu urządzenia.
Solidne chłodziarki przemysłowe tworzone są z myślą o długo- lub krótkoterminowym przechowywaniu dla zachowania zdrowotnych właściwości oraz walorów estetycznych poszczególnych produktów i dań, a spełniać swoją rolę mogą wtedy, gdy działają sprawnie.
Idealne warunki w komorach chłodniczych dla branży gastronomicznej
Dwa istotne czynniki, które przekładają się w praktyce na jakość przechowywania w danej komorze chłodniczej, to temperatura i wilgotność powietrza. Jeżeli dany asortyment spakowany jest w pojemniki lub przechowywany w folii aluminiowej albo spożywczej, zazwyczaj wystarczy, że w chłodziarce panuje odpowiednio niska temperatura, aby stworzyć warunki optymalne. Jeżeli natomiast poszczególne produkty lub gotowe ekspozycje nie są zapakowane, niezbędna jest również odpowiednia wilgotność.
Wilgotność, czyli procentowa zawartość cząstek wody w objętości powietrza, nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ może spowodować zbrylenie dań, ich nagrzewanie, a w skrajnych przypadkach także korozję metalowych pojemników z żywnością. Zbyt suche powietrze natomiast to wysychanie żywności, a tym samym zmniejszanie jej objętości, zatem również utrata walorów estetycznych. Warto zatem postawić na jakość ku zadowoleniu swoich gości w lokalu i innych odbiorców.
Urządzenia chłodnicze w praktyce, czyli nasze propozycje dla gastronomii
Jednym z przykładów widocznego wpływu działania chłodziarki na estetykę wyrobów jest branża cukiernicza – przechowywany w dobrych warunkach tort będzie wyglądać idealnie przez kilka dni. Niemniej jednak niezależnie od dziedziny gastronomii, solidne wyposażenie zaplecza stanowi podstawę efektywnych działań. Z odpowiednio dobranymi urządzeniami chłodniczymi Twój lokal lub przedsiębiorstwo zyskają niezbędne zaplecze technologiczne.