Projekty Unijne
Daito
Zadzwoń: 693 472 450
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
  • OFERTA
    • Projekty technologiczne
    • Doradztwo – wyposażenie gastronomii
      • Meble do gastronomii
      • Zmywarki gastronomiczne
      • Piece gastronomiczne
      • Obróbka mechaniczna
      • Urządzenia chłodnicze
      • Pojemniki gastronomiczne
      • Kuchnie do gastronomii
    • Serwis urządzeń gastronomicznych
  • KATALOGI
  • BLOG
  • GALERIA REALIZACJI
  • KONTAKT
  • RPOWP
  • Home
  • Blog
  • Kuchnia elektryczna do gastronomii – żeliwna, ceramiczna, indukcyjna
 
0
czwartek, 08.11.2018

Kuchnia elektryczna do gastronomii – żeliwna, ceramiczna, indukcyjna

Kuchnia elektryczna zamontowana w kuchni

W dziedzinie kuchni gastronomicznych tradycja konkuruje z nowoczesnością między innymi pod względem materiału wykonania blatów grzewczych, które są integralnym elementem każdego takiego urządzenia. Zależnie od planowanego budżetu na zakup kuchni elektrycznej do Twojej gastronomii oraz od rodzaju przygotowywanych wyrobów i potraw, w solidnie zaopatrzonej hurtowni gastronomicznej znajdziesz optymalne rozwiązanie.

Pola grzewcze żeliwne w oszczędnościowej odsłonie kuchni elektrycznej

Najbardziej znanym tworzywem stosowanym do wykonywania pól grzewczych kuchni elektrycznych jest żeliwo, czyli rodzaj wysokowęglowego stopu, gdzie węgiel rozpuszczony został w żelazie. Dodatek innych pierwiastków, na przykład krzemu, fosforu, czy siarki wpływa dodatkowo na trwałość materiału oraz na jego zdolność przewodzenia ciepła.

Spośród istotnych zalet płyt żeliwnych, na uwadze warto mieć również:

  • wszechstronność – nie są wymagane specjalne naczynia do gotowania; na takich płytach możesz używać różnego rodzaju garnków, patelni, woków,
  • prostą obsługę – często do ustawienia mocy przeznaczony jest jeden kurek, więc bez skomplikowanych paneli ustawisz odpowiednie parametry,
  • uniwersalność – kuchnię taką można podłączyć do zwykłego gniazdka; nie jest wymagane napięcie 400 V.

Znaczny pobór energii zniwelujesz, stawiając na ekonomiczne gotowanie, na przykład poprzez dbanie o czystość pól grzewczych, używając naczyń z grubym dnem, które akumulują ciepło oraz gotując ilości potraw podyktowane faktycznym zapotrzebowaniem, nie „na zapas”.

Nowsza wersja z kuchnią elektryczną do gastronomii – ceramika

Nieco młodszym rozwiązaniem w kwestii pól grzewczych są specjalne panele ceramiczne, których działanie zostało docenione przed odbiorców i jest chętnie wybierane jako alternatywa płyt żeliwnych. Co prawda płyty takie wymagają długiego czasu nagrzewania, lecz przy wdrożeniu kilku pożytecznych zwyczajów gotowania ekonomicznego, nie podwyższysz nadmiernie rachunków za energię elektryczną w Twoim lokalu.

Kuchni elektrycznej z płytą ceramiczna do zastosowania w gastronomii przyświeca kilka idei:

  • wydajność – w porównaniu z kuchniami gazowymi mogą być nawet o 60% bardziej wydajne, biorąc pod uwagę przygotowanie tej samej potrawy,
  • odporność – ta wersja ceramiki to wystarczająca wytrzymałość, a zatem odporność na zarysowania, inne uszkodzenia mechaniczne, znaczne obciążenia,
  • nowoczesny design – płyta nie wystaje za obrys urządzenia, dlatego wygląda nowocześnie i estetycznie, współgra z innymi innowacyjnymi sprzętami.

Kuchnie takie są bardziej kosztowne niż ich odpowiedniki z blatami żeliwnymi, dodatkowo wymagają instalowania gniazda trójfazowego, lecz mogą znacznie podwyższyć Twój dotychczasowy komfort przygotowywania potraw.

Wbudowana kuchnia elektryczna do gastronomii

Indukcja w praktyce, czyli indukcyjna kuchnia elektryczna w gastronomii

Jeżeli innowacyjność w dziedzinie kuchni elektrycznych do gastronomii należy zobrazować, odpowiednie będą właśnie modele z płytą indukcyjną. To najbardziej nowoczesne rozwiązanie, powszechne nie tylko w gospodarstwach domowych, lecz również w licznych lokalach o charakterze gastronomicznym.

Na Twoje zainteresowanie indukcyjną kuchnią elektryczną do gastronomii może wpłynąć między innymi:

  • energooszczędność – płyta nagrzewa się znacznie szybciej niż powyższe, co pozwala zaoszczędzić do 25% energii elektrycznej na przygotowanie określonej potrawy,
  • wygoda czyszczenia – indukcja to gotowanie bez osadów i dodatkowo bezpieczne czyszczenie, ponieważ sama płyta nie nagrzewa się podczas użytkowania,
  • bezpieczeństwo – ciepło wytwarzane jest na dnie garnka, a nie na płycie, dlatego do minimum obniżone zostaje ryzyko poparzenia.

Mimo swojej innowacyjności, płyta indukcyjna nie wymaga specjalnej instalacji elektrycznej ani nietypowego systemu wentylacji do prawidłowego działania. Prostota obsługi pozwala do minimum ograniczyć wszelkie prace towarzyszące.

Jakość w Twojej kuchni – elektryczna wersja odpowiednia do gastronomii

Codzienne przygotowywanie dań w barze, restauracji i innych dowolnych obiektach to szereg działań, które warto odpowiednio usprawnić. Planując zakup nowej kuchni elektrycznej lub wymianę dotychczasowego modelu do swojej gastronomii, poszukaj nieco dłużej, aby wybrać odpowiednią wersję lub zdaj się na doświadczenie specjalistów z hurtowni gastronomicznej.

Znajdziesz nas

Nasz sprzęt gastronomiczny znajdziesz między innymi w:

LOGO Jack Sparrow Białystok
„Jack Sparrow”

LOGO baru mleczak Białystok
„Bar Mleczak”

Miejsce montażu pieca do pizzy w Białymstoku
„Restauracja Świętojańska”

LOGO Hotelu Royal Białystok
„Hotel Royal”

LOGO Restauracja Centralna Białystok
„Restauracja Centralna”

LOGO XXL Białystok
„Kebab&Burger XXL”

Daito s.c.

Ul. Ciesielska 2 lok. 28
15-542 Białystok

Biuro:

Tel: +48 502 063 959
Mail: biuro@daito.com.pl

Serwis:
Tel: +48 794 472 450
Mail: serwis@daito.com.pl

Dział handlowy

Tel: +48 693 472 450
Mail: k.wiszniewski@daito.com.pl


Tel: +48 512 148 256
Mail: p.bogacewicz@daito.com.pl

Tel: +48 533 151 383
Mail: j.wiszniewski@daito.com.pl

Sprzedaż internetowa:

Tel: +48 502 063 959
Mail: m.bogacewicz@daito.com.pl

Aktualności

  • Piec rational w użyciu w kuchni

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 2. Piece Rational

  • Serwis techniczny urządzenia chłodniczego

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 1. Urządzenia chłodnicze

  • Nowoczesne kuchnie gazowe do gastronomii

    Termopara i inne udogodnienia w kuchniach gazowych do gastronomii

projekty EU

GOGLER © 2018 All rights reserved.

TOP
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.