W dziedzinie kuchni gastronomicznych tradycja konkuruje z nowoczesnością między innymi pod względem materiału wykonania blatów grzewczych, które są integralnym elementem każdego takiego urządzenia. Zależnie od planowanego budżetu na zakup kuchni elektrycznej do Twojej gastronomii oraz od rodzaju przygotowywanych wyrobów i potraw, w solidnie zaopatrzonej hurtowni gastronomicznej znajdziesz optymalne rozwiązanie.
Pola grzewcze żeliwne w oszczędnościowej odsłonie kuchni elektrycznej
Najbardziej znanym tworzywem stosowanym do wykonywania pól grzewczych kuchni elektrycznych jest żeliwo, czyli rodzaj wysokowęglowego stopu, gdzie węgiel rozpuszczony został w żelazie. Dodatek innych pierwiastków, na przykład krzemu, fosforu, czy siarki wpływa dodatkowo na trwałość materiału oraz na jego zdolność przewodzenia ciepła.
Spośród istotnych zalet płyt żeliwnych, na uwadze warto mieć również:
- wszechstronność – nie są wymagane specjalne naczynia do gotowania; na takich płytach możesz używać różnego rodzaju garnków, patelni, woków,
- prostą obsługę – często do ustawienia mocy przeznaczony jest jeden kurek, więc bez skomplikowanych paneli ustawisz odpowiednie parametry,
- uniwersalność – kuchnię taką można podłączyć do zwykłego gniazdka; nie jest wymagane napięcie 400 V.
Znaczny pobór energii zniwelujesz, stawiając na ekonomiczne gotowanie, na przykład poprzez dbanie o czystość pól grzewczych, używając naczyń z grubym dnem, które akumulują ciepło oraz gotując ilości potraw podyktowane faktycznym zapotrzebowaniem, nie „na zapas”.
Nowsza wersja z kuchnią elektryczną do gastronomii – ceramika
Nieco młodszym rozwiązaniem w kwestii pól grzewczych są specjalne panele ceramiczne, których działanie zostało docenione przed odbiorców i jest chętnie wybierane jako alternatywa płyt żeliwnych. Co prawda płyty takie wymagają długiego czasu nagrzewania, lecz przy wdrożeniu kilku pożytecznych zwyczajów gotowania ekonomicznego, nie podwyższysz nadmiernie rachunków za energię elektryczną w Twoim lokalu.
Kuchni elektrycznej z płytą ceramiczna do zastosowania w gastronomii przyświeca kilka idei:
- wydajność – w porównaniu z kuchniami gazowymi mogą być nawet o 60% bardziej wydajne, biorąc pod uwagę przygotowanie tej samej potrawy,
- odporność – ta wersja ceramiki to wystarczająca wytrzymałość, a zatem odporność na zarysowania, inne uszkodzenia mechaniczne, znaczne obciążenia,
- nowoczesny design – płyta nie wystaje za obrys urządzenia, dlatego wygląda nowocześnie i estetycznie, współgra z innymi innowacyjnymi sprzętami.
Kuchnie takie są bardziej kosztowne niż ich odpowiedniki z blatami żeliwnymi, dodatkowo wymagają instalowania gniazda trójfazowego, lecz mogą znacznie podwyższyć Twój dotychczasowy komfort przygotowywania potraw.
Indukcja w praktyce, czyli indukcyjna kuchnia elektryczna w gastronomii
Jeżeli innowacyjność w dziedzinie kuchni elektrycznych do gastronomii należy zobrazować, odpowiednie będą właśnie modele z płytą indukcyjną. To najbardziej nowoczesne rozwiązanie, powszechne nie tylko w gospodarstwach domowych, lecz również w licznych lokalach o charakterze gastronomicznym.
Na Twoje zainteresowanie indukcyjną kuchnią elektryczną do gastronomii może wpłynąć między innymi:
- energooszczędność – płyta nagrzewa się znacznie szybciej niż powyższe, co pozwala zaoszczędzić do 25% energii elektrycznej na przygotowanie określonej potrawy,
- wygoda czyszczenia – indukcja to gotowanie bez osadów i dodatkowo bezpieczne czyszczenie, ponieważ sama płyta nie nagrzewa się podczas użytkowania,
- bezpieczeństwo – ciepło wytwarzane jest na dnie garnka, a nie na płycie, dlatego do minimum obniżone zostaje ryzyko poparzenia.
Mimo swojej innowacyjności, płyta indukcyjna nie wymaga specjalnej instalacji elektrycznej ani nietypowego systemu wentylacji do prawidłowego działania. Prostota obsługi pozwala do minimum ograniczyć wszelkie prace towarzyszące.
Jakość w Twojej kuchni – elektryczna wersja odpowiednia do gastronomii
Codzienne przygotowywanie dań w barze, restauracji i innych dowolnych obiektach to szereg działań, które warto odpowiednio usprawnić. Planując zakup nowej kuchni elektrycznej lub wymianę dotychczasowego modelu do swojej gastronomii, poszukaj nieco dłużej, aby wybrać odpowiednią wersję lub zdaj się na doświadczenie specjalistów z hurtowni gastronomicznej.