Wybierając szafę chłodniczą z pewnością będziesz mieć okazję zapoznania się z wieloma modelami, które w mniejszym lub większym stopniu spełnią Twoje wyobrażenia o urządzeniu idealnym. Obecnie energooszczędność i wydajność szaf chłodniczych są standardem, dlatego na pierwszy plan wysuwają się cechy dodatkowe, wszelkie udogodnienia oraz udoskonalenia, które faktycznie wspomagają działanie wybranej chłodziarki.
Co w szafie chłodniczej powinno zwrócić Twoją uwagę?
Różne wielkości szaf chłodniczych sprawiają, że bez zbędnych kompromisów wybierzesz model o odpowiedniej pojemności zarówno do niewielkiego baru, jak też do obiektu, który wydaje dziennie znacznie większą ilość posiłków. Aktualne katalogi wiodących producentów pokazują, że zróżnicowanie w tej kwestii jest odpowiedzią na realne potrzeby klientów.
Poza wielkością komory chłodzącej należy sprawdzić przede wszystkim:
- maksymalne dopuszczalne obciążenie półek – ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy duże porcje poszczególnych dań przechowywane są w pojemnikach gastronomicznych, a zapełnienie półek jest niemal całkowite,
- precyzyjne ustawienia temperatury – poszczególne produkty są wrażliwe nawet na niewielkie różnice temperatur, dlatego ważne, aby w szafie chłodniczej faktycznie panowała ustawiona ręcznie/elektronicznie temperatura,
- solidność oświetlenia – ma to znaczenie zwłaszcza w szafach chłodniczych z zabudowanymi drzwiami, bez przeszkleń; optymalne oświetlenie to takie, w którym bez trudu sprawdzisz zawartość poszczególnych półek i szuflad,
- udogodnienia w zamykaniu drzwi – przydatnym rozwiązaniem jest obecność samozamykacza; wystarczy lekko popchnąć drzwi, aby system zadziałał; będziesz mieć zawsze pewność, że drzwi nie są uchylone,
- możliwość zakupu elementów dodatkowych – dotyczy to zarówno półek oraz prowadnic, jak też rozwiązań bardziej zaawansowanych w postaci dodatkowego oświetlenia, czy rejestratora temperatury urządzenia.
Znane z warunków domowych chłodziarki to często jedynie namiastka profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Wybierając solidny sprzęt, z pewnością odkryjesz jego potencjał.
Z nowoczesną szafą chłodniczą szybko zaaranżujesz wnętrze
Alternatywą sprzętów do zabudowy lub innych, które z określonych powodów nie powinny być przestawiane, jest każda szafa chłodnicza, w której zamontowane zostały kółka. Taka wersja pozwala szybko i sprawnie zamienić określone urządzenia miejscami, przestawić sprzęt do innego pomieszczenia lub zwyczajnie – posprzątać dokładnie przestrzeń wokół chłodziarki. Przy zakupie zwróć uwagę, aby poza samą obecnością kółek istniała możliwość blokowania tych kółek.
Surowy wygląd urządzeń gastronomicznych podyktowany jest między innymi łatwością utrzymania obudowy oraz wnętrza w czystości, niemniej jednak współczesne model szaf chłodniczych są estetycznie wykonane, odpowiednio reprezentują daną markę lub całą linię. Najpopularniejsza wersja co do materiału wykonania frontów oraz elementów zewnętrznych to stal nierdzewna (często malowana proszkowo) lub srebrzysta blacha nierdzewna.
Dobierz szafę chłodniczą do warunków w Twojej kuchni
Istotnym wyznacznikiem zalet jest klasa klimatyczna danej szafy chłodniczej, czyli zakres temperatury otoczenia, w której urządzenie może pracować bez zakłóceń. Ma to znaczenie zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie dodatkowo znajdują się piece gastronomiczne, zmywarki oraz inne urządzenia generujące mniejsze lub większe ilości ciepła. Klasy klimatyczne oznaczone są liczbami 3, 4, 5, 7 i zapewniają bezpieczne użytkowanie odpowiednio w temperaturach:
- od +10°C do +25°C,
- od +10°C do +30°C,
- od +10°C do +40°C
- oraz od +10°C do +35°C.
Wysoka tolerancja wynika z zastosowania materiałów solidnej jakości do wykonania zarówno obudowy szaf chłodniczych, jak też do stworzenia elementów dodatkowych, takich jak nóżki, poszczególne uchwyty oraz wszelkie umieszczone na zewnątrz wyświetlacze.