Na wzór wyposażenia włoskich pizzerii współczesny piec do pizzy może mieć wewnątrz specjalną płytę szamotową zamiast klasycznej blachy. Zastosowanie szamotu docenili wiodący producenci urządzeń gastronomicznych i tak w poszczególnych modelach marki Hendi, czy Redfox znajdziesz takie właśnie wnętrze, gotowe na wypiekanie pizzy, która chrupkością spodu nie będzie ustępować tej prawdziwie włoskiej.
Maksymalne wykorzystanie zalet pieca do pizzy w Twojej działalności
Szamot otrzymywany jest ze zmielenia gliny lub łupków, następnie całość zostaje uformowana, wysuszona i wypalona. Powstałe w ten sposób płyty szamotowe umieszczane są wewnątrz pieców do pizzy, co znacznie usprawnia proces pieczenia, a po upieczeniu pizzy pozwala zachować jej właściwości.
Apetyczna pizza może być stałym punktem w menu Twojego lokalu, ponieważ z solidnym piecem zawsze będzie odpowiednio wypieczona, chrupiąca i pełna smaku. Znaczący wpływ płyt szamotowych na pizzę idealną to przede wszystkim:
- wytrzymałość – są odporne na przypadkowe uderzenia łopatą podczas wkładania i wyjmowania pizzy oraz na inne uszkodzenia mechaniczne,
- porowata struktura – wchłaniają wodę, czyli nadmiar wilgoci z ciasta podczas pieczenia, co zapobiega zawilgoceniu spodu pizzy,
- walory prozdrowotne – szamot to naturalne składniki, całkowicie bezpieczne dla zdrowia, ekologiczne oraz biodegradowalne,
- utrzymywanie ciepła – pozostawienie pizzy na szamotowej płycie po wyjęciu z pieca sprawia, że pizza będzie dłużej gorąca,
- higiena – z płyty szamotowej łatwo usuniesz resztki ciasta i dodatków, umyjesz samą wodą lub z użyciem delikatnych detergentów.
Dopełnieniem płyt szamotowych w takich piecach gastronomicznych jest obecność odpowiedniej liczby grzałek. Piece jednokomorowe mają zazwyczaj grzałkę górną i dolną, natomiast w piecach dwukomorowych oprócz opcji góra-dół dla każdej z komór, można spotkać również modele z dodatkową grzałką środkową. Odpowiednie ustawienie parametrów pieczenia pozwoli Ci wybrać najlepszy program, podobnie jak w piecu konwekcyjnym.
Wpływ płyt szamotowych na smak wypieków z pieca do pizzy
Sposób przygotowywania potraw oraz ich przechowywania to sztuka, którą warto opanować, aby uzyskać najlepsze efekty. Porównując rezultaty z pieczenia pizzy na blasze, na przykład w piekarniku kuchni gastronomicznej, oraz na płycie szamotowej możesz się przekonać, że różnica jest odczuwalna z korzyścią dla szamotu. Materiał ten w wysokiej temperaturze pozostaje bezwonny, nie wchodzi w reakcję ze spodem pizzy.
Dodatkowo tak wyposażony piec do pizzy:
- ma odpowiedni klimat komory – zyskuje w ten sposób przewagę na piecami gazowymi oraz elektrycznymi,
- magazynuje ciepło – rozgrzanie pieca po przerwie w użytkowaniu zajmuje mniej czasu, jest to zatem urządzenie energooszczędne,
- zapewnia równomierne wypiekanie – odpowiedni rozkład temperatury w czasie pieczenia to sposób na doskonałą pizzę za każdym razem.
Wystarczy zatem zdolny kucharz, który odpowiednio przygotuje i wyrobi ciasto, dopilnuje, aby miało ono właściwą konsystencję, a solidny piec do pizzy dopełni dzieła.
Odpowiednim uzupełnieniem pieca do pizzy będą inne urządzenia gastronomiczne, które znajdziesz w stałej ofercie naszej hurtowni. Są to między innymi specjalne witryny grzewcze z obrotowymi półkami, które pozwalają utrzymać wysoką temperaturę pizzy poza piecem, czy specjalne tarki elektryczne do twardego sera. Pełną gamę produktową znajdziesz w zakładce „Katalogi”.
Wybierz piec do pizzy, w którym stworzysz pizzę idealną
Począwszy od odpowiedniej temperatury składników po umiejętne ich połączenie poprzez wyrobienie ciasta i jego uformowanie, można działać bez dodatkowych sprzętów, natomiast w kwestii pieczenia warto zaufać specjalistom. Nowoczesne urządzenia gastronomiczne, w tym każdy solidny piec do pizzy, to sposób na uzyskanie optymalnych efektów za każdym razem. Twoi klienci z pewnością docenią nową jakość, którą docenili już nasi dotychczasowi i nowi odbiorcy.