Najlepszy piec do pizzy – włoski klimat w Twoim lokalu
W kwestii zakupu pieca do pizzy możesz poradzić się naszych fachowców, aby wybrać model odpowiedni dla Twoich potrzeb. Współczesne piece to szeroki wachlarz możliwości pod kątem ustawień, aby każda gotowa pizza była aromatyczna, z odpowiednio wypieczonym spodem. Sterowanie elektryczne pozwala osiągnąć w komorze warunki najbardziej zbliżone do tych z oryginalnych, kamiennych pieców rodem z włoskich pizzerii.
Wszystko, co ma znaczenie w piecu do pizzy
Profesjonalny piec do pizzy znajdzie swoje zastosowanie w lokalach serwujących dania kuchni śródziemnomorskiej i w pizzeriach, ale też w każdym innym obiekcie, w którym pizza stanowi stały element karty dań. Aby sprostać oczekiwaniom gości warto postawić na specjalistyczne piece, w których zadbano o każdy aspekt wypiekania. Takie urządzenia gastronomiczne są już stałym elementem oferty cenionych producentów i dystrybutorów.
Wybierając spośród naszych propozycji możesz dobrać model pod kątem:
- ilości poziomów – standardem są piece jedno- i dwupoziomowe, natomiast na jednym blacie może może być wypiekanych na przykład 6 pizz o średnicy 30 cm jednocześnie, zależnie od wielkości komory,
- sterowania grzałek – w piecach jednokomorowych to zazwyczaj grzałka dolna i górna, w dwukomorowych – dolna, środkowa i górna; optymalnym rozwiązaniem jest możliwość niezależnego ustawiania temperatury poszczególnych grzałek,
- temperatury maksymalnej – włoska pizza wypiekana jest w krótkim czasie w wysokiej temperaturze; nowoczesne piece do pizzy to nawet 500oC temperatury maksymalnej, czyli wartości nieosiągalne w domowym piekarniku,
- materiału wykonania – fronty ze stali nierdzewnej zapewniają trwałość urządzenia, odporność na wysoką temperaturę i na uszkodzenia mechaniczne; szyba w drzwiach pieca to wytrzymałe szkło hartowane,
- oświetlenia – oświetlenie oddzielne dla każdej komory oraz prawidłowo zamontowane sprawia, że można nieustannie obserwować proces pieczenia; dopełnieniem są przeszklone drzwi, zapewniające widok panoramiczny.
Kluczem przygotowania udanej pizzy jest doglądanie jej w piecu lub ustawienie odpowiedniego programu. Najkorzystniejszym rozwiązaniem jest możliwość wyboru: gotowe ustawienia lub opcja sterowania indywidualnego.
Znaczenie płyty szamotowej w piecach do pizzy
W opisach niektórych pieców do pizzy znajdziesz z pewnością informację, że dno wyłożone jest płytą szamotową. Szamot pozyskuje się z wypalenia gliny lub łupków. Po uformowaniu, wysuszeniu i wypaleniu materiału można stosować go między innymi w piecach chlebowych i w piecach do pizzy jako podkład kumulujący ciepło. Ciepło to oddawane jest powoli, co sprawia, że pizza piecze się równomiernie.
W przypadku wyjmowanych płyt szamotowych rozwiązana została kwestia utrzymania temperatury pizzy, oczekującej na podanie lub dostawę. Ciasto i składniki pozostają gorące, a w piecu zwalnia się miejsce na przygotowanie kolejnych zamówień. Takie udogodnienie stosuje wielu producentów urządzeń gastronomicznych, a praktyka właścicieli lokali pokazuje, że jest to rozwiązanie godne polecenia. Szamot stosowany jest między innymi przez markę Hendi.
Zamów odpowiedni piec do pizzy z Daito w Białymstoku
Urządzenie zaplecza Twojego lokalu w sposób dostosowany do potrzeb sprawi, że będzie to miejsce funkcjonalne, solidnie wyposażone i gotowe na wszelkie kulinarne zmagania. Z wysokiej klasy piecem do pizzy wyposażenie to będzie kompletne.
Proponujemy profesjonalne rozwiązania Klientom z Białegostoku oraz innych miast, zależnie od indywidualnych ustaleń. Skontaktuj się z nami, sprawdź naszą ofertę pieców gastronomicznych – doradzimy w oparciu o nasze długoletnie doświadczenie.
Szczegóły oferty