Projekty Unijne
Daito
Zadzwoń: 693 472 450
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
  • OFERTA
    • Projekty technologiczne
    • Doradztwo – wyposażenie gastronomii
      • Meble do gastronomii
      • Zmywarki gastronomiczne
      • Piece gastronomiczne
      • Obróbka mechaniczna
      • Urządzenia chłodnicze
      • Pojemniki gastronomiczne
      • Kuchnie do gastronomii
    • Serwis urządzeń gastronomicznych
  • KATALOGI
  • BLOG
  • GALERIA REALIZACJI
  • KONTAKT
  • RPOWP
  • Home
  • Blog
  • Urządzenia chłodnicze w praktyce, cz. 2.: Idealna szafa chłodnicza
 
0
czwartek, 27.09.2018

Urządzenia chłodnicze w praktyce, cz. 2.: Idealna szafa chłodnicza

Alkohol w urządzeniu chłodniczym do gastronomii

Wybierając szafę chłodniczą z pewnością będziesz mieć okazję zapoznania się z wieloma modelami, które w mniejszym lub większym stopniu spełnią Twoje wyobrażenia o urządzeniu idealnym. Obecnie energooszczędność i wydajność szaf chłodniczych są standardem, dlatego na pierwszy plan wysuwają się cechy dodatkowe, wszelkie udogodnienia oraz udoskonalenia, które faktycznie wspomagają działanie wybranej chłodziarki.

Co w szafie chłodniczej powinno zwrócić Twoją uwagę?

Różne wielkości szaf chłodniczych sprawiają, że bez zbędnych kompromisów wybierzesz model o odpowiedniej pojemności zarówno do niewielkiego baru, jak też do obiektu, który wydaje dziennie znacznie większą ilość posiłków. Aktualne katalogi wiodących producentów pokazują, że zróżnicowanie w tej kwestii jest odpowiedzią na realne potrzeby klientów.

Poza wielkością komory chłodzącej należy sprawdzić przede wszystkim:

  1. maksymalne dopuszczalne obciążenie półek – ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy duże porcje poszczególnych dań przechowywane są w pojemnikach gastronomicznych, a zapełnienie półek jest niemal całkowite,
  2. precyzyjne ustawienia temperatury – poszczególne produkty są wrażliwe nawet na niewielkie różnice temperatur, dlatego ważne, aby w szafie chłodniczej faktycznie panowała ustawiona ręcznie/elektronicznie temperatura,
  3. solidność oświetlenia – ma to znaczenie zwłaszcza w szafach chłodniczych z zabudowanymi drzwiami, bez przeszkleń; optymalne oświetlenie to takie, w którym bez trudu sprawdzisz zawartość poszczególnych półek i szuflad,
  4. udogodnienia w zamykaniu drzwi – przydatnym rozwiązaniem jest obecność samozamykacza; wystarczy lekko popchnąć drzwi, aby system zadziałał; będziesz mieć zawsze pewność, że drzwi nie są uchylone,
  5. możliwość zakupu elementów dodatkowych – dotyczy to zarówno półek oraz prowadnic, jak też rozwiązań bardziej zaawansowanych w postaci dodatkowego oświetlenia, czy rejestratora temperatury urządzenia.

Znane z warunków domowych chłodziarki to często jedynie namiastka profesjonalnych urządzeń gastronomicznych. Wybierając solidny sprzęt, z pewnością odkryjesz jego potencjał.

Roztopiony lód z awaryjnego urządzenia chłodniczego do gastronomii

Z nowoczesną szafą chłodniczą szybko zaaranżujesz wnętrze

Alternatywą sprzętów do zabudowy lub innych, które z określonych powodów nie powinny być przestawiane, jest każda szafa chłodnicza, w której zamontowane zostały kółka. Taka wersja pozwala szybko i sprawnie zamienić określone urządzenia miejscami, przestawić sprzęt do innego pomieszczenia lub zwyczajnie – posprzątać dokładnie przestrzeń wokół chłodziarki. Przy zakupie zwróć uwagę, aby poza samą obecnością kółek istniała możliwość blokowania tych kółek.

Surowy wygląd urządzeń gastronomicznych podyktowany jest między innymi łatwością utrzymania obudowy oraz wnętrza w czystości, niemniej jednak współczesne model szaf chłodniczych są estetycznie wykonane, odpowiednio reprezentują daną markę lub całą linię. Najpopularniejsza wersja co do materiału wykonania frontów oraz elementów zewnętrznych to stal nierdzewna (często malowana proszkowo) lub srebrzysta blacha nierdzewna.

Dobierz szafę chłodniczą do warunków w Twojej kuchni

Istotnym wyznacznikiem zalet jest klasa klimatyczna danej szafy chłodniczej, czyli zakres temperatury otoczenia, w której urządzenie może pracować bez zakłóceń. Ma to znaczenie zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie dodatkowo znajdują się piece gastronomiczne, zmywarki oraz inne urządzenia generujące mniejsze lub większe ilości ciepła. Klasy klimatyczne oznaczone są liczbami 3, 4, 5, 7 i zapewniają bezpieczne użytkowanie odpowiednio w temperaturach:

  • od +10°C do +25°C,
  • od +10°C do +30°C,
  • od +10°C do +40°C
  • oraz od +10°C do +35°C.

Wysoka tolerancja wynika z zastosowania materiałów solidnej jakości do wykonania zarówno obudowy szaf chłodniczych, jak też do stworzenia elementów dodatkowych, takich jak nóżki, poszczególne uchwyty oraz wszelkie umieszczone na zewnątrz wyświetlacze.

Znajdziesz nas

Nasz sprzęt gastronomiczny znajdziesz między innymi w:

LOGO Jack Sparrow Białystok
„Jack Sparrow”

LOGO baru mleczak Białystok
„Bar Mleczak”

Miejsce montażu pieca do pizzy w Białymstoku
„Restauracja Świętojańska”

LOGO Hotelu Royal Białystok
„Hotel Royal”

LOGO Restauracja Centralna Białystok
„Restauracja Centralna”

LOGO XXL Białystok
„Kebab&Burger XXL”

Daito s.c.

Ul. Ciesielska 2 lok. 28
15-542 Białystok

Biuro:

Tel: +48 502 063 959
Mail: biuro@daito.com.pl

Serwis:
Tel: +48 794 472 450
Mail: serwis@daito.com.pl

Dział handlowy

Tel: +48 693 472 450
Mail: k.wiszniewski@daito.com.pl


Tel: +48 512 148 256
Mail: p.bogacewicz@daito.com.pl

Tel: +48 533 151 383
Mail: j.wiszniewski@daito.com.pl

Sprzedaż internetowa:

Tel: +48 502 063 959
Mail: m.bogacewicz@daito.com.pl

Aktualności

  • Piec rational w użyciu w kuchni

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 2. Piece Rational

  • Serwis techniczny urządzenia chłodniczego

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 1. Urządzenia chłodnicze

  • Nowoczesne kuchnie gazowe do gastronomii

    Termopara i inne udogodnienia w kuchniach gazowych do gastronomii

projekty EU

GOGLER © 2018 All rights reserved.

TOP
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.