Możliwość eksponowania gotowych wyrobów w witrynie chłodniczej to udogodnienie znane między innymi z wnętrz cukierni, restauracji oraz innych lokali, gdzie wygląd asortymentu ma istotne znaczenie. Współczesne witryny są równie wydajne jak szafy chłodnicze, a jednocześnie stanowić mogą ozdobę, ciekawy element wyposażenia wnętrz. We wcześniejszych artykułach była już wielokrotnie mowa o zasadzie działania urządzeń chłodniczych, dlatego w kwestii witryn warto skupić się przede wszystkim na części ekspozycyjnej.
W witrynie chłodniczej istotne są wszystkie szyby
Możliwość atrakcyjnego zaprezentowania produktów wynika z odpowiedniej liczby oraz wielkości szyb. W tej kwestii wszystko zależy od wielkości samego urządzenia, które może być zarówno niewielką witryną chłodniczą umieszczaną na blacie lady, lub znacznie większym urządzeniem, ustawianym samodzielnie lub zależnie od innych lokalowych sprzętów. W obu przypadkach istotne znaczenie ma widoczność ekspozycji.
Wybraną witrynę może charakteryzować:
- przeszklenie jedno-, dwu-, trzy- lub czterostronne – najchętniej wybieranym rozwiązaniem są urządzenia, w których ekspozycja widoczna jest z każdej strony, bez względu na kształt samej witryny; rozwiązanie popularne w cukierniach,
- kształt szyb – dostępne są zarówno witryny z szybami prostymi, jak też z szybami giętymi/wypukłymi lub połączenie obu rodzajów szyb w jednej witrynie, charakterystyczne na przykład na stoiskach mięsnych,
- sposób otwierania – od paneli przesuwnych i drzwi przesuwnych poprzez standardowe drzwi otwierane z jednej lub z dwóch stron po konstrukcje przeszklone częściowo, na przykład otwarte z przodu,
- oświetlenie – klasyczne źródła światła zastępowane są z powodzeniem przez oświetlenie LED; system ten sprawdza się chociażby w nowoczesnych piecach gastronomicznych, do ekspozycji potraw jest również odpowiedni.
Zwróć uwagę na to, czy oświetlenie usytuowane jest górnie, czy bocznie oraz na jego jasność. Efekt rozproszenia przez szyby wymaga bowiem znacznie mocniejszych źródeł światła niż w typowych domowych chłodziarkach z pełnym panelem drzwiowym.
Jak odpowiednio wyposażyć witrynę w półki?
Optymalnym rozwiązaniem w witrynach z półkami są specjalne prowadnice oraz możliwość regulowania poziomów i zmiany ilości półek. Sprawdza się to niemal w każdej dziedzinie gastronomii, na przykład we wspomnianej wyżej cukierni, gdzie jednego dnia główną część ekspozycji mogą stanowić wysokie torty, a innego całą witrynę zapełnisz ciastami z blachy. Swoboda ustawiania oraz przestawiania ma istotne znaczenie.
Co do samych półek, najlepiej w towarzystwie przeszkleń prezentują się konstrukcje rusztowe, które dzięki swojej przezierności pozwalają światłu wypełnić całe wnętrze witryny. Półki te mają zazwyczaj klasyczny, prosty kształt, lecz w poszczególnych modelach witryn spotkasz również półki w kształcie koła, dodatkowo obrotowe. Sztuka prezentowania dań oraz wyrobów osiąga nowe formy, dla których warto znaleźć dla niej miejsce w swoim lokalu.
Znaczenie podwójnego szkła w wybranej witrynie chłodniczej
Podwójna szyba występuje najczęściej w wersji frontowej i sprawia, że witryna chłodnicza jest znaczenie bezpieczniejsza w użytkowaniu, ponieważ mniej podatna na uszkodzenia mechaniczne. Zespolona szyba to dodatkowo optymalna termoizolacja, a więc możliwość zachowania w komorze witryny takiej temperatury oraz wilgotności powietrza, aby stworzyć warunki najlepsze do przechowywania określonych produktów, wyrobów gotowych i dań. Również szyby pojedyncze są odpowiednio trwałe i wytrzymałe, odporne na na intensywne użytkowanie każdego dnia.