Projekty Unijne
Daito
Zadzwoń: 693 472 450
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
  • OFERTA
    • Projekty technologiczne
    • Doradztwo – wyposażenie gastronomii
      • Meble do gastronomii
      • Zmywarki gastronomiczne
      • Piece gastronomiczne
      • Obróbka mechaniczna
      • Urządzenia chłodnicze
      • Pojemniki gastronomiczne
      • Kuchnie do gastronomii
    • Serwis urządzeń gastronomicznych
  • KATALOGI
  • BLOG
  • GALERIA REALIZACJI
  • KONTAKT
  • RPOWP
  • Home
  • Blog
  • Zasady dbania o urządzenia gastronomiczne – praktyczne porady
 
2
poniedziałek, 14.05.2018

Zasady dbania o urządzenia gastronomiczne – praktyczne porady

Czynności związane z dbaniem o poszczególne sprzęty i akcesoria to często szereg działań, które mają bezpośredni wpływ na stan urządzeń gastronomicznych po latach ich użytkowania. Nasze doświadczenie oraz opinie Klientów stanowią praktyczną wiedzę dotycząca wielu kwestii, także tych, które mogłyby się wydawać oczywistością. W praktyce jednak okazuje się często, że proste z pozoru czynności, wykonywane są przez użytkowników nieprawidłowo. Na co zatem warto zwrócić uwagę?

Przedłuż żywotność swoich urządzeń gastronomicznych, działaj rozsądnie

Nie sposób opisać zalecenia osobno dla każdej z dziedzin gastronomii, ponieważ nieco inne będą w przypadku cukierni, a jeszcze inne, gdy prowadzisz restaurację z daniami kuchni włoskiej. Wspólnym mianownikiem jednak powinny być wytyczne, które w realny sposób zmienić mogą działania Twoje i Twoich pracowników, a tym samym usprawnić funkcjonowanie całego lokalu.

Do praktyk niezbędnych należą przede wszystkim:

  • prawidłowe użytkowanie – głównym wyznacznikiem powinny być zalecenia producenta danego urządzenia, ponieważ są to wskazówki ze źródła, a dotyczą one:
    • w przypadku urządzeń chłodniczych – maksymalnej ładowności szaf chłodniczych i witryn, sposobu postępowania z chłodzoną oraz mrożoną żywnością,
    • w przypadku urządzeń piekarniczych – bezpiecznej zmiany temperatury pieczenia lub programu, zaleceń co do rodzaju użytkowanych w piecach konwekcyjnych blach,
    • w innych urządzeniach – sposobu transportu i ustawiania większych urządzeń lub przechowywania urządzeń mniejszych, takich jak podręczne szatkownice do warzyw,
  • utrzymanie w czystości – podobnie jak warunkach domowych, podczas czyszczenia maszyn oraz urządzeń gastronomicznych należy:
    • używać preparatów dopuszczonych do kontaktu z żywnością,
    • dokładnie płukać wszystkie czyszczone elementy z resztek środków czystości,
    • szczególne ostrożnie czyścić elementy podatne na zawilgocenie oraz uszkodzenia,
  • regularne konserwacje – warto dbać o działanie urządzeń także wtedy, gdy funkcjonują one prawidłowo; okresowe przeglądy powinny być standardem,
  • serwis urządzeń gastronomicznych – zarówno w serwisie gwarancyjnym, jak i pogwarancyjnym Daito możesz liczyć na pomoc wykwalifikowanych fachowców z odpowiednimi uprawnieniami.

W przypadku wątpliwości co do powyższych działań, należy zawsze konsultować się ze sprzedawcą, albo sprawdzić zalecenia producenta w instrukcji obsługi.

Źródła energii elektrycznej przy urządzeniach do gastronomii

Podłączając szafę chłodniczą, kuchnię elektryczną lub inne dowolne urządzenie, korzystaj wyłącznie z odpowiednio zabezpieczonych źródeł energii elektrycznej. Najbardziej oczywistym przykładem bezpieczeństwa jest gniazdko z uziemieniem, a samo podłączenie powinno spełniać obowiązujące normy i przepisy (między innymi Przepisy Krajowego Urzędu Bezpieczeństwa Energetycznego).

Światło w lokalu gastronomicznym w Białymstoku

Równie ważne jest postępowanie w przypadku uszkodzeń, które powodują awarie sieci energetycznej. Są to zazwyczaj większe usterki, dotyczące układów wewnętrznych danego urządzenia, dlatego nie należy naprawiać ich samodzielnie, również ze względu na własne bezpieczeństwo.

Znaczenie tabliczek znamionowych w urządzeniach gastronomicznych

W parze z instrukcją obsługi idą również inne źródła informacji o danym sprzęcie, na przykład tabliczki znamionowe. Zależnie od producenta, na takiej tabliczce znajdują się zazwyczaj dane dotyczące mocy znamionowej, napięcia zasilającego dane urządzenia gastronomiczne, a także informacje o klasie energetycznej i certyfikatach bezpieczeństwa. Zanim zainwestujesz w dany sprzęt, zalecamy dokładne poznanie jego specyfikacji.

Znajdziesz nas

Nasz sprzęt gastronomiczny znajdziesz między innymi w:

LOGO Jack Sparrow Białystok
„Jack Sparrow”

LOGO baru mleczak Białystok
„Bar Mleczak”

Miejsce montażu pieca do pizzy w Białymstoku
„Restauracja Świętojańska”

LOGO Hotelu Royal Białystok
„Hotel Royal”

LOGO Restauracja Centralna Białystok
„Restauracja Centralna”

LOGO XXL Białystok
„Kebab&Burger XXL”

Daito s.c.

Ul. Ciesielska 2 lok. 28
15-542 Białystok

Biuro:

Tel: +48 502 063 959
Mail: biuro@daito.com.pl

Serwis:
Tel: +48 794 472 450
Mail: serwis@daito.com.pl

Dział handlowy

Tel: +48 693 472 450
Mail: k.wiszniewski@daito.com.pl


Tel: +48 512 148 256
Mail: p.bogacewicz@daito.com.pl

Tel: +48 533 151 383
Mail: j.wiszniewski@daito.com.pl

Sprzedaż internetowa:

Tel: +48 502 063 959
Mail: m.bogacewicz@daito.com.pl

Aktualności

  • Piec rational w użyciu w kuchni

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 2. Piece Rational

  • Serwis techniczny urządzenia chłodniczego

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 1. Urządzenia chłodnicze

  • Nowoczesne kuchnie gazowe do gastronomii

    Termopara i inne udogodnienia w kuchniach gazowych do gastronomii

projekty EU

GOGLER © 2018 All rights reserved.

TOP
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.