Czynności związane z dbaniem o poszczególne sprzęty i akcesoria to często szereg działań, które mają bezpośredni wpływ na stan urządzeń gastronomicznych po latach ich użytkowania. Nasze doświadczenie oraz opinie Klientów stanowią praktyczną wiedzę dotycząca wielu kwestii, także tych, które mogłyby się wydawać oczywistością. W praktyce jednak okazuje się często, że proste z pozoru czynności, wykonywane są przez użytkowników nieprawidłowo. Na co zatem warto zwrócić uwagę?
Przedłuż żywotność swoich urządzeń gastronomicznych, działaj rozsądnie
Nie sposób opisać zalecenia osobno dla każdej z dziedzin gastronomii, ponieważ nieco inne będą w przypadku cukierni, a jeszcze inne, gdy prowadzisz restaurację z daniami kuchni włoskiej. Wspólnym mianownikiem jednak powinny być wytyczne, które w realny sposób zmienić mogą działania Twoje i Twoich pracowników, a tym samym usprawnić funkcjonowanie całego lokalu.
Do praktyk niezbędnych należą przede wszystkim:
- prawidłowe użytkowanie – głównym wyznacznikiem powinny być zalecenia producenta danego urządzenia, ponieważ są to wskazówki ze źródła, a dotyczą one:
- w przypadku urządzeń chłodniczych – maksymalnej ładowności szaf chłodniczych i witryn, sposobu postępowania z chłodzoną oraz mrożoną żywnością,
- w przypadku urządzeń piekarniczych – bezpiecznej zmiany temperatury pieczenia lub programu, zaleceń co do rodzaju użytkowanych w piecach konwekcyjnych blach,
- w innych urządzeniach – sposobu transportu i ustawiania większych urządzeń lub przechowywania urządzeń mniejszych, takich jak podręczne szatkownice do warzyw,
- utrzymanie w czystości – podobnie jak warunkach domowych, podczas czyszczenia maszyn oraz urządzeń gastronomicznych należy:
- używać preparatów dopuszczonych do kontaktu z żywnością,
- dokładnie płukać wszystkie czyszczone elementy z resztek środków czystości,
- szczególne ostrożnie czyścić elementy podatne na zawilgocenie oraz uszkodzenia,
- regularne konserwacje – warto dbać o działanie urządzeń także wtedy, gdy funkcjonują one prawidłowo; okresowe przeglądy powinny być standardem,
- serwis urządzeń gastronomicznych – zarówno w serwisie gwarancyjnym, jak i pogwarancyjnym Daito możesz liczyć na pomoc wykwalifikowanych fachowców z odpowiednimi uprawnieniami.
W przypadku wątpliwości co do powyższych działań, należy zawsze konsultować się ze sprzedawcą, albo sprawdzić zalecenia producenta w instrukcji obsługi.
Źródła energii elektrycznej przy urządzeniach do gastronomii
Podłączając szafę chłodniczą, kuchnię elektryczną lub inne dowolne urządzenie, korzystaj wyłącznie z odpowiednio zabezpieczonych źródeł energii elektrycznej. Najbardziej oczywistym przykładem bezpieczeństwa jest gniazdko z uziemieniem, a samo podłączenie powinno spełniać obowiązujące normy i przepisy (między innymi Przepisy Krajowego Urzędu Bezpieczeństwa Energetycznego).
Równie ważne jest postępowanie w przypadku uszkodzeń, które powodują awarie sieci energetycznej. Są to zazwyczaj większe usterki, dotyczące układów wewnętrznych danego urządzenia, dlatego nie należy naprawiać ich samodzielnie, również ze względu na własne bezpieczeństwo.
Znaczenie tabliczek znamionowych w urządzeniach gastronomicznych
W parze z instrukcją obsługi idą również inne źródła informacji o danym sprzęcie, na przykład tabliczki znamionowe. Zależnie od producenta, na takiej tabliczce znajdują się zazwyczaj dane dotyczące mocy znamionowej, napięcia zasilającego dane urządzenia gastronomiczne, a także informacje o klasie energetycznej i certyfikatach bezpieczeństwa. Zanim zainwestujesz w dany sprzęt, zalecamy dokładne poznanie jego specyfikacji.