W kostkarkę do lodu warto zaopatrzyć każdy lokal gastronomiczny, który serwuje zimne napoje oraz schłodzone dania. Wytworzony przez to urządzenie lód wkładany jest zarówno bezpośrednio do szklanek, jak też wspomaga chłodzenie potraw w pojemnikach gastronomicznych poprzez obłożenie tych pojemników kostkami lodu. Niezależnie od zastosowania, z pewnością warto rozważyć zakup kostkarki do własnego lokalu gastronomicznego.
Wszystko, co znajdziesz w nowoczesnej kostkarce do lodu
Inaczej niż lód pokruszony, forma kostek znacznie dłużej pozostaje niezmieniona, kostki roztapiają się wolniej, a tym samym dają znacznie większy komfort podczas picia wszelkich koktajli i napojów. Jest też szereg innych zalet, o których przekonasz się podczas codziennego użytkowania kostkarki.
1. Niezależne urządzenie to większa swoboda
Jeżeli do tej pory w Twoim lokalu znane były tylko plastikowe foremki do kostek lodu, profesjonalna maszyna zmieni na korzyść dotychczasowe standardy. Możliwość ciągłej pracy oraz opcja przechowywania gotowych kostek lodu sprawiają, że jest to urządzenie na miarę czasów.
2. Prosta obsługa kostkarki do lodu
Bez względu na to, czy wybierzesz niewielką wersję podblatową, czy znacznie większy model, z powodzeniem opanujesz sposób ustawienia cyklu lub inne działania. Jednym z głównym ustawień jest możliwość regulowania wielkości tworzonych kostek.
3. Odpowiednia wydajność zależnie od modelu
Małe modele stołowe zalewowe wytwarzają na przykład 15 kg kostek lodu na dobę (wersja Kitchen Line 15 marki Arktic), a przy znacznie większym zapotrzebowaniu sprawdzą się maszyny większe, o wydajności do około 90 kg kostek lodu na dobę (przykład: również marka Arktic).
4. Niezawodna funkcja ECO
Energooszczędność znana między innymi z pieców konwekcyjno-parowych oraz nowoczesnych szaf chłodniczych, ma zastosowanie również w kostkarkach do lodu. Po wytworzeniu porcji kostek lodu urządzenie wyłącza się samo, nie przyczyniając się do dalszego poboru energii.
Kostkarka do lodu i kwestie nieco mniej oczywiste
Decydując się na nowoczesne urządzenie możesz mieć dodatkowo pewność, że będzie ono wychodzić znacznie ponad znane Ci dotychczas standardy. Dowodem są poniższe cechy.
5. Dostępność systemu filtracyjnego
Jakość i czystość wody ma istotny wpływ na jakość kostek lodu. Stosując specjalny system filtracyjny (na przykład RM Pure) w kostkarce do lodu, zapobiegasz osadzaniu kamienia na poszczególnych elementach kostkarki, który mógłby przyczyniać się do jej uszkodzenia.
6. Niski poziom emisji hałasu
To zasługa przede wszystkim odpowiedniego kompresora, którego praca nie powinna wiązać się z nadmierną głośnością. Jeżeli parametry pracy kostkarki nie przekraczają 70 dB, odpowiadających na przykład wnętrzu auta podczas jazdy, jest to urządzenie godne polecenia.
7. Możliwa praca w trudnych warunkach
Zaplecze oraz pomieszczenia kuchenne w Twoim obiekcie to często miejsca o znacznie podwyższonej temperaturze otoczenia, nadmiernej wilgotności. Obudowa ze stali nierdzewnej jest wystarczająco odporna na te i pozostałe niedogodności.
Kostkarkę do lodu wykorzystasz niezależnie od pory roku
Zimne napoje nie są domeną jedynie upalnych dni, stąd nieustanne zapotrzebowanie właścicieli obiektów gastronomicznych na solidne kostkarki oraz inne urządzenia chłodnicze. Współczesne technologie są Twoim sprzymierzeńcem, a bogaty wybór modeli pod względem poziomu zaawansowania, wydajności oraz dodatkowych funkcji to najlepszy dowód, że innowacyjna kostkarka do lodu z powodzeniem zastąpi dotychczasowe metody pozyskiwania kostek lodu w Twoim lokalu.