Projekty Unijne
Daito
Zadzwoń: 693 472 450
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
  • OFERTA
    • Projekty technologiczne
    • Doradztwo – wyposażenie gastronomii
      • Meble do gastronomii
      • Zmywarki gastronomiczne
      • Piece gastronomiczne
      • Obróbka mechaniczna
      • Urządzenia chłodnicze
      • Pojemniki gastronomiczne
      • Kuchnie do gastronomii
    • Serwis urządzeń gastronomicznych
  • KATALOGI
  • BLOG
  • GALERIA REALIZACJI
  • KONTAKT
  • RPOWP
  • Home
  • Blog
  • W gamie mebli gastronomicznych. Część I: Solidne szafy
 
0
czwartek, 24.05.2018

W gamie mebli gastronomicznych. Część I: Solidne szafy

Oświetlenie wyposażonego w sprzęt lokalu gastronomicznego Białystok

Odpowiednio wyposażone zaplecze lub inne wnętrza danego obiektu, to między innym zestawienie szafek i szaf o określonych cechach. Przemyślane wybory związane z meblami gastronomicznymi możesz oprzeć o gotowy projekt zaplecza Twojego lokalu, a w miarę wzrostu zapotrzebowania na wolne miejsce uzupełniać to wyposażenie. Współczesne meble dają niemal nieograniczoną możliwość aranżacji.

Meble gastronomiczne i ich cechy użytkowe

W szafkach i szafach można z powodzeniem przechowywać produkty spożywcze oraz gotowe wyroby, które nie wymagają umieszczania ich na przykład w szafie chłodniczej. Klasyczne regały o określonych cechach są standardowym wyposażeniem niemal wszystkich lokali. Różnią się one wielkością, lecz łączy je klika ważnych cech.

Nowoczesnym meblom gastronomicznym przyjrzeć się należy pod kątem:

  • wszechstronności – odpowiednia konstrukcja oraz solidne materiały wykonania to recepta na przechowywanie różnych produktów w tym samym czasie, bez konieczności stosowania specjalnych separatorów, czy podkładek, jeżeli nie zachodzi taka konieczność,
  • stabilności – konstrukcja do przywieszania na ścianie lub w przypadku szaf do ustawienia na blacie lub podłodze, powinna zapewniać trwałe mocowanie/ustawienie; jest to niezbędne do bezpiecznego korzystania z wnętrz poszczególnych mebli,
  • dopuszczalnego obciążenia – podawane jest ono w przeliczeniu na jedną półkę; dla lżejszych produktów, czy urządzeń ma to mniejsze znaczenie niż w przypadku szafek na większe urządzenia gastronomiczne, na przykład na duże pojemniki termoizolacyjne,
  • regulacji półek – zamiast półek mocowanych na stałe warto wybrać modele z możliwością ustawiania półek na wybranej wysokości; przy zakupie zwróć uwagę na to, czy dany mebel posiada odpowiednie otwory i mocowania, aby uniknąć samodzielnych przeróbek.

Zależnie od Twoich potrzeb, upodobań oraz metrażu danego zaplecza gastronomicznego, bardziej praktyczne mogą się okazać standardowe szafki z otwieranymi albo z drzwiami suwanymi. Dostępne są również szafki i szafy otwarte, między innymi w wersji przelotowej, czyli stawiane na granicy pomiędzy strefą zmywalni, a częścią zaplecza, gdzie przygotowywane są potrawy.

Sprzęt na zapleczu gastronomicznym Białystok

Funkcjonalne szafy jako przykład dużych mebli gastronomicznych

Z praktycznego punktu widzenia wielkość szaf należy dobierać tak, aby można w nich było przechowywać poszczególne sprzęt gastronomiczny i produkty bez ryzyka ich uszkodzenia. Wybrana przez Ciebie konstrukcja będzie zapewne znosić znaczne obciążenia, dlatego istotna jest podstawa szafy, czyli nóżki. W tej kwestii producenci solidnych mebli ze stali nierdzewnej oraz z innych tworzyw zadbali o kwestie techniczne i o parametry.

Zwróć uwagę, czy nogi szaf wykonane są:

  1. z wysokogatunkowego tworzywa – powinny to być materiały o wysokiej wytrzymałości mechanicznej, odporne na działanie wysokiej temperatury, na przykład w pobliżu pieców konwekcyjnych,
  2. z zamkniętych profili – niezależnie od kształtu profili (okrągłe, kwadratowe), ich zamknięcie zapobiega osadzaniu się zanieczyszczeń i zawilgoceniom,
  3. w odpowiednich wymiarach – dobierane są one indywidualnie do wielkości i udźwigu danej szafy; mogą być dodatkowo wzmocnione specjalnymi „żebrami”,
  4. z możliwością regulacji stopek – regulacja taka zapewnia stabilność szafy na nierównej powierzchni; zakres regulacji to zazwyczaj około 30 mm.

Proste kształty szaf pomagają w zachowaniu czystości, dlatego wybierając meble gastronomiczne zwróć uwagę na korpus danej szafy, jej drzwi oraz sposób mocowania półek. Design będzie spójny z wyglądem współczesnych kuchni do gastronomii oraz innych urządzeń codziennego użytku.

Planowanie zaplecza pod kątem mebli gastronomicznych

Wybór wielkości, przeznaczenia oraz form w sposób najbardziej dostosowany do charakteru Twojej działalności to metoda na optymalne zagospodarowanie powierzchni lokalu oraz samego zaplecza. Rozpoczynając od solidnego projektu lub korzystając z fachowych porad w hurtowni gastronomicznej, z powodzeniem skompletujesz wszystkie niezbędne meble gastronomiczne, które będą Ci służyć przez lata.

Znajdziesz nas

Nasz sprzęt gastronomiczny znajdziesz między innymi w:

LOGO Jack Sparrow Białystok
„Jack Sparrow”

LOGO baru mleczak Białystok
„Bar Mleczak”

Miejsce montażu pieca do pizzy w Białymstoku
„Restauracja Świętojańska”

LOGO Hotelu Royal Białystok
„Hotel Royal”

LOGO Restauracja Centralna Białystok
„Restauracja Centralna”

LOGO XXL Białystok
„Kebab&Burger XXL”

Daito s.c.

Ul. Ciesielska 2 lok. 28
15-542 Białystok

Biuro:

Tel: +48 502 063 959
Mail: biuro@daito.com.pl

Serwis:
Tel: +48 794 472 450
Mail: serwis@daito.com.pl

Dział handlowy

Tel: +48 693 472 450
Mail: k.wiszniewski@daito.com.pl


Tel: +48 512 148 256
Mail: p.bogacewicz@daito.com.pl

Tel: +48 533 151 383
Mail: j.wiszniewski@daito.com.pl

Sprzedaż internetowa:

Tel: +48 502 063 959
Mail: m.bogacewicz@daito.com.pl

Aktualności

  • Piec rational w użyciu w kuchni

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 2. Piece Rational

  • Serwis techniczny urządzenia chłodniczego

    Serwis urządzeń gastronomicznych, część 1. Urządzenia chłodnicze

  • Nowoczesne kuchnie gazowe do gastronomii

    Termopara i inne udogodnienia w kuchniach gazowych do gastronomii

projekty EU

GOGLER © 2018 All rights reserved.

TOP
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej
Polityka plików cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.