Wybierając nowoczesny piec konwekcyjno-parowy RETIGO Vision masz szansę zmienić swoje postrzeganie procesu przygotowywania dań. Liczne programy, możliwość indywidualnego doboru parametrów pieczenia oraz efektywność tego urządzenia to zaledwie kilka spośród licznych zalet. Już dziś warto się przekonać, że oferowane przez nas marki są godne zaufania.
Praktyczne aspekty używania pieca RETIGO w Twoim lokalu
Doświadczenie zawodowych szefów kuchni oraz zastosowanie innowacji w dziedzinie urządzeń gastronomicznych sprawia, że gama pieców konwekcyjno-parowych rozwija się nieustannie, a na rynku dostępne są modele chętnie wybierane przez Klientów. Cechy właściwe piecowi RETIGO możesz sprawdzić w praktyce i przekonać się, że za opiniami użytkowników stoją realne efekty.
Biorąc pod uwagę poszczególne elementy zewnętrzne omawianego tutaj pieca, przekonasz się, że:
- drzwi pieca zapewniają szczelne zamknięcie komory, a podwójna szyba zapobiega przegrzewaniu się szkła na zewnątrz,
- klamka wyposażona jest w zintegrowany zamek, który stanowi dopełnienie drzwi pod kątem szczelnego zamykania,
- regulowane, trwałe nóżki pozwalają wypoziomować i ustabilizować piec nawet na nierównej powierzchni,
- obudowa ze stali nierdzewnej zapewnia komfort użytkowania oraz czyszczenia, jest odporna na działanie czynników zewnętrznych,
- dotykowy panel sterowania pozwala w szybki i prosty sposób wybrać odpowiedni program lub zaprogramować ustawienia.
Kompaktowe wymiary pieca sprawiają, że w kwestii wyposażenia gastronomii możliwe staje się zagospodarowanie przestrzeni w rozsądny sposób.
Elementy wnętrza w piecu RETIGO – na co warto zwrócić uwagę?
W parze z zaletami budowy zewnętrznej pieców konwekcyjno-parowych idą również korzyści określonej budowy i wyposażenia wnętrza. Zaawansowane technologie oraz przemyślane wyposażenie komory pieca sprawiają, że niezależnie od rodzaju oraz ilości przygotowanych potraw, uzyskasz powtarzalny, doskonały efekt.
Nie potrzebujesz wielu urządzeń, aby piec, gotować, smażyć, dusić, rozmrażać, czy regenerować określone produkty i dania. Z piecem RETIGO wykonasz wszystkie te czynności. Wnętrze urządzenia to:
- wylotowy zawór bezpieczeństwa – odprowadza nadmierną ilość pary, chroni przed nadmiernym zawilgoceniem potraw,
- sonda temperatury – po umieszczeniu na przykład w pieczonym mięsie pokazuje temperaturę również wewnątrz pieczeni,
- szyb wentylacyjny – zapobiega nadmiernemu przegrzewaniu komory i pomaga regulować temperaturę w piecu,
- filtr powietrza i kurzu – nieobecny w piecach konwekcyjnych, odfiltrowuje z powietrza cząsteczki tłuszczu oraz kurzu, aby potrawy były bardziej dietetyczne i zdrowsze,
- wanienka do odprowadzania skroplin – zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wilgoci na szybie podczas pieczenia, gotowania, smażenia.
Ułatwieniem w kwestii umieszczania potraw w piecu oraz doglądania ich są przede wszystkim specjalne prowadnice na pojemniki „GN” (GatroNorm – pojemniki ze stali nierdzewnej), oraz wewnętrzne oświetlenie, którego dopełnienie stanowi szyba panoramiczna.
Czysty piec konwekcyjno-parowy, czyli prysznic i samoczyszczenie
Automatyczny mechanizm samoczyszczący pieców RETIGO sprawia, że w bojlerze tworzona jest para, która osiada na poszczególnych elementach grzewczych oraz powierzchniach wnętrza i skutecznie pomaga rozmiękczyć wszelkie zanieczyszczenia. To najprostszy sposób na utrzymanie pieca w czystości.
Alternatywą jest ręczny prysznic, który stosować można tylko przy wystudzonej komorze. Służy on przede wszystkim usunięciu detergentów po myciu wnętrza pieca. Żądanie opłukania komory wyświetlane jest automatycznie, dlatego zawsze będziesz mieć pewność, że używasz tego prysznica zgodnie z zasadami bezpiecznego czyszczenia pieca.
Nowoczesny piec RETIGO Twoim sprzymierzeńcem
Istotą sprawnego i bezproblemowego korzystania z pieca RETIGO jest postępowanie według zaleceń producenta. Wszystkie wskazówki zostały przygotowane w sposób usprawniający codzienne przygotowywanie potraw. Znając budowę wybranego modelu RETIGO znacznie efektywniej wykorzystasz jego możliwości. Pozwoli to ograniczyć do minimum inne urządzenia gastronomiczne z zakresu obróbki termicznej.