W piecach konwekcyjno-parowych Rational mieści się szereg udogodnień związanych zarówno z samym przygotowywaniem potraw, jak też z intuicyjną obsługą oraz możliwością maksymalnego wykorzystania wielu opcji programowych. W sytuacji, gdy urządzenie takie przestaje działać prawidłowo, z pewnością zauważysz od razu poszczególne nieprawidłowości, a inne staną się widoczne dopiero po dłuższym czasie użytkowania. Już pierwsze problemy warto zgłosić do serwisu, aby przywróceniem sprawności pieca zajęli się fachowcy.
Czego możesz oczekiwać po serwisie pieców Rational
Piece Rational to urządzenia tak nowoczesne i zaawansowane, że awarie w ich przypadku zdarzają się niezwykle rzadko, co potwierdza również nasza serwisowa praktyka, niemniej jednak i tutaj mogą wystąpić nieprawidłowości. Istotnym sygnałem jest nawet minimalne obniżenie wydajności pieca lub niewielkie trudności z ustawieniem odpowiedniego programu. Takie sytuacje mogą wymagać działań serwisowych.
Atuty fachowego serwisu urządzeń gastronomicznych z kategorii pieców to przede wszystkim:
- znajomość zagadnień technicznych – piece konwekcyjno-parowe należą do innowacji w dziedzinie gastronomii, natomiast pracownicy profesjonalnych serwisów znają dokładnie zasadę ich działania oraz mechanizmy odpowiedzialne za poszczególne funkcje,
- szybkość działania – nawet najkrótszy przestój w branży gastronomicznej niesie ze sobą określone straty, gdy lokal powinien być otwarty lub gdy mają być przygotowane dania z dowozem; dokładamy starań, aby wszystkie zgłoszenia traktować priorytetowo,
- dostępność części zamiennych – współpraca z producentami i dystrybutorami wiodących marek w dziedzinie pieców gastronomicznych, urządzeń chłodniczych oraz innych sprzętów sprawia, że mamy stały dostęp do niezbędnych elementów zamiennych wysokiej jakości,
- uprawnienia posiadane przez serwisantów – doświadczenie pracowników serwisu powinno być poparte odpowiednimi uprawnieniami nie tylko w przypadku pieców gazowych, lecz również konwekcyjno-parowych, czyli zasilanych gazem lub energią elektryczną.
Co w działaniu pieców Rational powinno wzbudzić Twoje wątpliwości
Z naszego doświadczenia wynika, że najczęstsze usterki wynikają z niewłaściwego użytkowania urządzeń, na przykład nieprawidłowego programowania poszczególnych opcji na panelu dotykowym, natomiast są to problemy, które z powodzeniem można skorygować. W ramach naszych usług udzielamy fachowego instruktażu, aby korzystanie z pieców Rational było proste i efektywne.
Jeżeli jednak Twój piec gastronomiczny w inny sposób sygnalizuje nieprawidłowości, również należy zgłosić się do autoryzowanego serwisu. Przykłady takich sytuacji to:
- stały brak oświetlenia w czasie pracy pieca lub światło pulsacyjne,
- niewystarczające zaparowanie komory w trybie konwekcyjno-parowym,
- para wydostająca się na zewnątrz przez uszkodzoną lub zanieczyszczoną uszczelkę,
- woda wydostająca się z komory pieca, co może oznaczać niedrożność odpływu.
W przypadku większości błędów, na wyświetlaczu pojawia się odpowiedni komunikat i sygnalizacja lampką kontrolną oraz dźwięk, natomiast dokładna fachowa diagnostyka jest niezbędna do sprawdzenia podłoża danej usterki dla przeprowadzenia konkretnej naprawy.
Więcej o piecach Rational podczas szkolenia i instruktażu
Profesjonalny serwis urządzeń gastronomicznych to również możliwość zorganizowania szkoleń dotyczących obsługi pieców Rational dla Ciebie i pracowników Twojego lokalu. Wiedza zdobyta w praktyce utrwala się szybciej niż ta przeczytana w instrukcji obsługi, zatem gdy piec zostanie już podłączony i uruchomiony przez serwisantów, warto sprawdzić pod opieką fachowców, że marka Rational zasłużenie należy do liderów rynku za sprawą funkcjonalności swoich urządzeń. Takie piece gastronomiczne z powodzeniem zmieniają na korzyść wydajność lokali naszych Klientów.