Odpowiednio wyposażone zaplecze lub inne wnętrza danego obiektu, to między innym zestawienie szafek i szaf o określonych cechach. Przemyślane wybory związane z meblami gastronomicznymi możesz oprzeć o gotowy projekt zaplecza Twojego lokalu, a w miarę wzrostu zapotrzebowania na wolne miejsce uzupełniać to wyposażenie. Współczesne meble dają niemal nieograniczoną możliwość aranżacji.
Meble gastronomiczne i ich cechy użytkowe
W szafkach i szafach można z powodzeniem przechowywać produkty spożywcze oraz gotowe wyroby, które nie wymagają umieszczania ich na przykład w szafie chłodniczej. Klasyczne regały o określonych cechach są standardowym wyposażeniem niemal wszystkich lokali. Różnią się one wielkością, lecz łączy je klika ważnych cech.
Nowoczesnym meblom gastronomicznym przyjrzeć się należy pod kątem:
- wszechstronności – odpowiednia konstrukcja oraz solidne materiały wykonania to recepta na przechowywanie różnych produktów w tym samym czasie, bez konieczności stosowania specjalnych separatorów, czy podkładek, jeżeli nie zachodzi taka konieczność,
- stabilności – konstrukcja do przywieszania na ścianie lub w przypadku szaf do ustawienia na blacie lub podłodze, powinna zapewniać trwałe mocowanie/ustawienie; jest to niezbędne do bezpiecznego korzystania z wnętrz poszczególnych mebli,
- dopuszczalnego obciążenia – podawane jest ono w przeliczeniu na jedną półkę; dla lżejszych produktów, czy urządzeń ma to mniejsze znaczenie niż w przypadku szafek na większe urządzenia gastronomiczne, na przykład na duże pojemniki termoizolacyjne,
- regulacji półek – zamiast półek mocowanych na stałe warto wybrać modele z możliwością ustawiania półek na wybranej wysokości; przy zakupie zwróć uwagę na to, czy dany mebel posiada odpowiednie otwory i mocowania, aby uniknąć samodzielnych przeróbek.
Zależnie od Twoich potrzeb, upodobań oraz metrażu danego zaplecza gastronomicznego, bardziej praktyczne mogą się okazać standardowe szafki z otwieranymi albo z drzwiami suwanymi. Dostępne są również szafki i szafy otwarte, między innymi w wersji przelotowej, czyli stawiane na granicy pomiędzy strefą zmywalni, a częścią zaplecza, gdzie przygotowywane są potrawy.
Funkcjonalne szafy jako przykład dużych mebli gastronomicznych
Z praktycznego punktu widzenia wielkość szaf należy dobierać tak, aby można w nich było przechowywać poszczególne sprzęt gastronomiczny i produkty bez ryzyka ich uszkodzenia. Wybrana przez Ciebie konstrukcja będzie zapewne znosić znaczne obciążenia, dlatego istotna jest podstawa szafy, czyli nóżki. W tej kwestii producenci solidnych mebli ze stali nierdzewnej oraz z innych tworzyw zadbali o kwestie techniczne i o parametry.
Zwróć uwagę, czy nogi szaf wykonane są:
- z wysokogatunkowego tworzywa – powinny to być materiały o wysokiej wytrzymałości mechanicznej, odporne na działanie wysokiej temperatury, na przykład w pobliżu pieców konwekcyjnych,
- z zamkniętych profili – niezależnie od kształtu profili (okrągłe, kwadratowe), ich zamknięcie zapobiega osadzaniu się zanieczyszczeń i zawilgoceniom,
- w odpowiednich wymiarach – dobierane są one indywidualnie do wielkości i udźwigu danej szafy; mogą być dodatkowo wzmocnione specjalnymi „żebrami”,
- z możliwością regulacji stopek – regulacja taka zapewnia stabilność szafy na nierównej powierzchni; zakres regulacji to zazwyczaj około 30 mm.
Proste kształty szaf pomagają w zachowaniu czystości, dlatego wybierając meble gastronomiczne zwróć uwagę na korpus danej szafy, jej drzwi oraz sposób mocowania półek. Design będzie spójny z wyglądem współczesnych kuchni do gastronomii oraz innych urządzeń codziennego użytku.
Planowanie zaplecza pod kątem mebli gastronomicznych
Wybór wielkości, przeznaczenia oraz form w sposób najbardziej dostosowany do charakteru Twojej działalności to metoda na optymalne zagospodarowanie powierzchni lokalu oraz samego zaplecza. Rozpoczynając od solidnego projektu lub korzystając z fachowych porad w hurtowni gastronomicznej, z powodzeniem skompletujesz wszystkie niezbędne meble gastronomiczne, które będą Ci służyć przez lata.