Za sprawą współczesnych urządzeń gastronomicznych tradycyjne noże mogą być z powodzeniem zastąpione dla zwiększenia efektywności codziennych prac. Obróbkę mechaniczną w gastronomii warto potraktować zadaniowo, czyli sprawić, aby poszczególne działania zajęły jak najmniej czasu, a przyniosły dobre rezultaty. W kuchni Twojego lokalu nie powinno zatem zabraknąć kliku ważnych sprzętów.
Specjaliści od obróbki mechanicznej. W gastronomii to ważna kwestia
Często podczas przygotowywania dań lub rozdrabiania określonych produktów nóż był niezbędny, aby podzielić całość na mniejsze części, natomiast obecnie i tutaj staje się to zbędne. Za sprawą budowy poniższych urządzeń możesz rozdrabniać, kroić i obierać bez wcześniejszego przygotowania.
1. Krajalnica do chleba
Idealnie równe kromki o określonej grubości są już standardem przy zakupie pieczywa, natomiast jeżeli w Twoim lokalu pieczony jest chleb dla gości lub na sprzedaż, krajalnica do chleba będzie bardzo pomocna.
Wybierając określony model, możesz spotkać się z takimi udogodnieniami, jak:
- szybki system wymiany i ustawiania noży,
- cicha praca, minimalne drgania podczas krojenia,
- automatyczne wyłączenie po zakończeniu krojenia.
Z solidną krajalnicą bez trudu przygotujesz kromki miękkiego chleba tostowego, jak również najtwardszych chlebów z dużą ilością ziaren.
2. Szatkownica do warzyw
Odpowiednim zastępstwem dla ręcznej szatkownicy do warzyw są jej elektryczne odpowiedniki, zapewniające znacznie większą wydajność. Poza standardowym szatkowaniem możesz pociąć warzywa w kostkę, słupki, czy plasterki, zawsze równie precyzyjnie.
Ważne, aby wybrana przez Ciebie szatkownica miała:
- otwór o średnicy umożliwiającej wkładanie dużych warzyw,
- wygodny, ergonomiczny uchwyt dociskowy,
- antypoślizgowe nóżki, zapewniające stabilność.
Około 300 obrotów tarczy na minutę to wystarczająca wydajność, aby rozdrobnić około 200 kg surowych warzyw w godzinę (np. w modelu Redfox ZK 50 N).
3. Obieraczka do ziemniaków
Również w dziedzinie obierania ziemniaków na większą skalę, noże zostały wyparte przez profesjonalne urządzenia. Z solidną obieraczką do ziemniaków uzupełnisz swoje zaplecze gastronomiczne i usprawnisz codzienne czynności.
Wysokiej klasy urządzenia zapewniają:
- możliwość obierania także innych warzyw, w tym bardzo twardych,
- ekonomiczność ze względu na czas trwania cyklu i na ilość zużywanej wody,
- prostotę obsługi oraz maksymalne bezpieczeństwo użytkowania.
W naszej hurtowni gastronomicznej z pewnością wybierzesz urządzenie o odpowiednich parametrach i optymalnej wydajności.
Co jeszcze wiąże się z nowoczesną obróbką mechaniczną w gastronomii?
Innowacje wprowadzane przez producentów widoczne są nie tylko w przypadku tak zaawansowanych urządzeń, jak piece konwekcyjno-parowe, czy zmywarki gastronomiczne, lecz również w urządzeniach znacznie mniejszych, a również usprawniających pracę poszczególnych obiektów. Inwestycja w postaci solidnej krajalnicy, szatkownicy lub obieraczki do ziemniaków może być zatem prawdziwym udogodnieniem, niezależnie od profilu Twojego lokalu.
Atuty, które można przypisać wszystkim tym urządzeniom do obróbki mechanicznej w gastronomii, obejmują między innymi:
- solidną konstrukcję, zazwyczaj ze stali nierdzewnej oraz z innych trwałych tworzyw,
- wykonanie ze stali nierdzewnej elementów, które mają bezpośrednią styczność z żywnością,
- gotowość do użycia bez dzielenia produktów na mniejsze części.
Poznając wiodących producentów przekonasz się, że ich urządzenia słusznie zyskały uznanie.
Postaw na profesjonalną obróbkę mechaniczną, wybierz jakość w gastronomii
Odpowiednio zaprojektowane zaplecze lokalu przewiduje miejsce na wszystkie maszyny i urządzenia, dlatego planując wyposażenie swojego obiektu weź pod uwagę również procesy szeroko pojętej obróbki mechanicznej. Działając w gastronomii z pewnością docenisz użyteczność poszczególnych sprzętów, a Twoje usługi nabiorą nowego wymiaru.