Kanon wyposażenia gastronomii to między innymi zmywarki gastronomiczne, które pozwalają znacznie usprawnić przygotowywanie naczyń do przechowywania i serwowania posiłków. Wprowadzane na przestrzeni ostatnich lat udogodnienia pozwolą Ci w pełni korzystać z możliwości wybranej zmywarki. Takie urządzenie to niezbędny pomocnik, wystarczy odpowiednio dobrać model.
Co zawdzięczamy zmywarkom gastronomicznym cenionych marek?
Wiodący producenci w branży często udowadniają, że w dziedzinie związanej ze zmywarkami gastronomicznymi nie zostało jeszcze powiedziane ostatnie słowo. Kolejne udoskonalenia pokazują, jak niewielkie z pozoru szczegóły mogą mieć znaczący wpływ na cały proces zmywania. Wyposażenie gastronomii może być zatem niemal doskonałe, co widać również na przykładzie nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych, czy szaf chłodniczych.
Wśród zmywarek sterowanych manualnie lub elektronicznie szukać warto poniższych cech.
1. Regulacja długości cyklu
Kilka opcji doboru programu mycia to sposób, aby wybrać odpowiedni do mniejszych lub większych zabrudzeń. Przykładem może być 60, 120 lub 180 sekund mycia w zmywarce Hendi o numerze katalogowym 231753.
2. Odpowiednia temperatura wody
Dla dokładnego mycia naczyń temperatura wody powinna mieć około 60oC, natomiast do płukania i wyparzania to około 85oC. W niektórych zmywarkach można jednak ustawić płukanie zimną wodą, przydatne choćby przy myciu szklanek (zapobiega powstawaniu smug).
3. Wydajność
Gastronomia to często konieczność szybkiego zmywania naczyń, chociażby termosów gastronomicznych, dlatego nowoczesne urządzenia zmywają na przykład 60 koszy naczyń w godzinę. Wystarczy zatem dostosować cykl do pojemności zmywarki, aby otrzymać dobre rezultaty.
4. Energooszczędność
Zmywarki są stale podłączone do źródła zasilania, dlatego aby zmniejszyć pobór energii elektrycznej producenci stosują dodatkowe udogodnienia. Jedno z rozwiązań to automatyczne zmniejszenie poboru energii, gdy urządzenie nie jest używane dłużej niż 15 minut.
5. Wszechstronność
Jeżeli w Twoim lokalu zmywane jest nie tylko szkło, lecz także naczynia i sztućce z innych tworzyw, albo dodatkowo pojemniki ze stali nierdzewnej, odpowiednia będzie zmywarka najbardziej uniwersalna, wszechstronna.
Zmywarki gastronomiczne – inne kwestie związane z użytkowaniem
Już w urządzeniach do użytku domowego obecne są specjalne systemy, dzięki którym zmywarka pracuje znacznie ciszej niż jej poprzedniczki sprzed dekady. Oczywiście nie sposób znaleźć urządzenie pracujące ciszej od tykania zegara, natomiast hałas na poziomie około 50 dB jest akceptowalny i pozwala zachować standardy zalecane przez WHO (50 dB to poziom hałasu w środowisku w porze dziennej).
W kwestiach technicznych Twoją uwagę zwrócić może jeszcze obudowa zmywarki, która powinna być ze stali nierdzewnej lub innych wytrzymałych tworzyw, a także wnętrze – na przykład ramiona myjące i płuczące ze stali nierdzewnej. Odpowiednio zaprojektowane i wyposażone wnętrze urządzenia to także kosze standardowe, kosze z bolcami na talerze oraz koszyki na sztućce. Dzięki temu z powodzeniem zaplanujesz zmywanie mniejszych i większych naczyń, w tym pojemników ze stali nierdzewnej, czy pojemników próżniowych.
System autodiagnostyczny w nowoczesnych urządzeniach gastronomicznych
Jeżeli wszystkie wyżej wymienione systemy, układy i elementy funkcjonują prawidłowo, również sama zmywarka będzie działać zgodnie z oczekiwaniami. W praktyce jednak już niewielka awaria może doprowadzić do większej usterki, dlatego ciekawym i przydatnym rozwiązaniem są systemy autodiagnostyczne.
Gdy zmywarka gastronomiczna nie pobiera odpowiedniej ilości wody, gdy nie podgrzewa jej wystarczająco, lub kiedy na przykład blokują się ramiona płuczące, urządzenie zakomunikuje awarię. Może to być sygnał dźwiękowy lub włączenie określonej kontrolki, jako sygnał, że należy skorzystać z serwisu urządzeń gastronomicznych, aby zwiększyć szansę na przywrócenie zmywarce sprawności.
Zadbana i sprawna zmywarka gastronomiczna to kapitał na przyszłość
Inwestowanie w urządzenia jest normą dla osoby, która ma własny lokal lub obiekt, gdzie przygotowywane są potrawy. Odpowiednio eksploatowany, zadbany sprzęt będzie zawsze spełniać swoje zadanie, dlatego warto zasięgnąć informacji u specjalistów z hurtowni gastronomicznej Daito, jeżeli masz jakiekolwiek pytania lub wątpliwości. Pomagamy naszym Klientom w wyborze odpowiednich zmywarek gastronomicznych, aby służyły im w codziennych obowiązkach