Trwałość i niezawodność współczesnych urządzeń chłodniczych sprawia, że do minimum można ograniczyć koszty związane z wszelkimi naprawami, a wizyty serwisantów zamawiać tylko do regularnych przeglądów. Niemniej jednak, gdy dojdzie już do określonych uszkodzeń danego elementu lub systemu, w ramach serwisu urządzenia gastronomiczne powinny być naprawione szybko i precyzyjnie, aby zapobiec pogłębieniu usterki. Wybierając profesjonalne usługi będziesz mieć pewność, że prace zostaną wykonane sprawnie oraz rzetelnie.
Jakie naprawy możesz powierzyć serwisowi urządzeń gastronomicznych
Szafa chłodnicza, witryna, czy nawet kostkarka do lodu, ulegają uszkodzeniu na skutek nieprawidłowego użytkowania lub z innych przyczyn, związanych na przykład z wadliwością danego układu wewnętrznego w urządzeniu. Pracując z danym sprzętem na co dzień z pewnością zauważysz pierwsze niepokojące objawy. Mogą one przybierać różną formę i występować jednorazowo lub z określoną częstotliwością.
W gastronomicznych szafach chłodniczych najczęstsze zwiastuny niemocy to:
- zbyt głośna praca urządzenia lub nietypowe dźwięki, co może oznaczać:
- niewystarczające wypoziomowanie chłodziarki (należy użyć regulacji nóżek),
- drganie ustawionych wewnątrz chłodziarki naczyń i pojemników,
- usterki faktyczne, na przykład uszkodzenie wentylatora, zużycie sprężarki,
- gwałtowny wzrost temperatury wewnątrz szafy chłodniczej z powodu:
- zbyt małej przestrzeni pomiędzy tyłem urządzenia, a ścianą kuchni,
- nieprawidłowej pracy wentylatora skraplacza lub chłodnicy,
- zanieczyszczonego skraplacza, który wymusza intensywną pracę kompresora,
- całkowity brak aktywności urządzenia z powodu:
- określonych wad fabrycznych, zwłaszcza w nowych szafach chłodniczych,
- uszkodzenia termostatu, który mimo ustawienia na opcję wyższą niż 0, nie działa,
- awarii elektroniki, czyli systemu sterowania w nowoczesnych urządzeniach.
Z serwisem urządzeń gastronomicznym będziesz mieć pewność, że wszystkie funkcje Twoich urządzeń chłodniczych, czyli między innymi szaf i stołów chłodniczych, zostaną dokładnie sprawdzone przed rozpoczęciem napraw.
Niezbędne do prowadzenia profesjonalnego serwisu w gastronomii
Serwis urządzeń gastronomicznych wymaga działań natychmiastowych zwłaszcza, gdy dana szafa, czy lada chłodnicza jest jedynym miejscem do prawidłowego przechowywania produktów i wyrobów w niskiej temperaturze. Zamawiając profesjonalne usługi serwisowe możesz liczyć na fachową pomoc.
Atuty rzetelnego serwisu to przede wszystkim:
- doświadczenie serwisantów – liczba wykonanych napraw ma przełożenie na umiejętności,
- odpowiedni sprzęt – ma znaczenie pod kątem bezpieczeństwa naprawianego urządzenia,
- dostęp do oryginalnych części – ważne nie tylko podczas napraw gwarancyjnych,
- dogodny kontakt – możliwość szybkiego zgłoszenia usterki telefonicznie lub mailowo.
W oparciu o powyższe punkty można mówić również o serwisie urządzeń do obróbki mechanicznej, pieców do pizzy i wszystkich elementów wyposażenia gastronomii. To uniwersalne wytyczne, które jednak nie wyczerpują listy cech solidnych usługodawców.
Zamów fachowy serwis, zadbaj o swoje urządzenia gastronomiczne
Niezależnie od zakresu prac, warto zlecić je profesjonalistom, ponieważ w dziedzinie urządzeń gastronomicznych znaczenie mają detale, na które często nie zwracasz uwagi, a które mogą mieć kluczowy wpływ na poszczególnione dysfunkcje. Z serwisem urządzeń gastronomicznych szybko przywrócisz sprawność swoim sprzętom, nawiążesz również współpracę pod kątem regularnych przeglądów i konserwacji. Takie wszechstronne działania pozwolą oszczędzać Twój czas.