Spośród pojemników gastronomicznych dostępnych na rynku, bez trudu wybierzesz takie, które będą pomocne w przechowywaniu, przygotowywaniu i eksponowaniu określonych produktów oraz dań. Mogą to być elementy z jednej serii lub zupełnie różne od poszczególnych producentów. Priorytetem powinna być zawsze jakość wykonania, ponieważ tylko wtedy dany pojemnik sprawdzi się podczas wielu zadań, również w trudnych warunkach.
Z pojemnikami gastronomicznymi łatwo zorganizujesz pracę w lokalu
Prowadzenie dowolnego obiektu, w którym nieustannie obecne są produkty spożywcze, wymaga zachowania najwyższych standardów pod względem higieny, ale ważne są także aspekty praktyczne. Odpowiednia ilość pojemników gastronomicznych o określonych wymiarach i funkcjonalności to baza do wielu dalszych działań.
Używając konkretnych przykładów warto podkreślić, że innowacyjne pojemniki zapewniają między innymi:
- idealną temperaturę – dotyczy to transportu i przechowywania zarówno dań gorących, jak też zimnych; w tej roli niezastąpione są wszelkie pojemniki termoizolacyjne, głównie termosy za sprawą specjalnego wypełnienia pomiędzy ściankami naczyń,
- świeżość – owoce, warzywa, czy mięso będą znacznie dłużej soczyste i apetyczne, gdy zamiast w przypadkowych opakowaniach umieścisz je w specjalnych pojemnikach próżniowych; brak dostępu powietrza to dłuższa świeżość produktów,
- jednorodność – zapachy i smaki potraw nie będą się przenikać mimo przechowywania na tej samej półce urządzeń chłodniczych, gdy skorzystasz chociażby z odpowiednio zamykanych pojemników nierdzewnych, przydatnych również w piecach konwekcyjnych,
- czystość – szczelne pokrywki ze specjalnymi dodatkowymi zabezpieczeniami skutecznie izolują od wszelkich zanieczyszczeń z otoczenia, ale też od składników innych dań, które znajdują się na przykład w tej samej witrynie chłodniczej,
- gotowość dan do spożycia – w roli garnków w bemarach lub jako naczynia na sałatki w chłodniczych witrynach sałatkowych; taka wszechstronność sprawia, że możesz rozsądnie wykorzystywać przestrzeń w regałach i szafach gastronomicznych.
Wiodący producenci proponują rozwiązania od najprostszych konstrukcji po bardziej zaawansowane technologie. Możesz wybrać dokładnie to, czego potrzebujesz.
Materiał wykonania pojemników gastronomicznych ma istotne znaczenie
Aby dany pojemnik spełniał swoje zadanie, powinien wykazywać się określoną wytrzymałością. Ma to znaczenie zwłaszcza w przypadku pojemników gastronomicznych do pieczenia, a także do mrożenia, czyli wykorzystywanych w skrajnych temperaturach. Jeżeli zatem w Twoim lokalu używane są kostkarki do lodu, czy piece gastronomiczne, odpowiednim dopełnieniem będą pojemniki ze stali nierdzewnej lub ze stali pokrytej emalią.
Wystarczająca może się okazać również wytrzymałość pojemników z tworzyw sztucznych, natomiast warto dokładnie sprawdzić specyfikację, ponieważ często:
- opakowania z polipropylenu mają mniejszą wytrzymałość w niskich temperaturach (na przykład dolna granica to -5°C),
- opakowania z poliwęglanu mogą być odporne do -40°C, lecz ulegną uszkodzeniu w temperaturze 100°C, która jest dla nich zbyt wysoka.
Niemniej jednak są to pojemniki dobre do przechowywania produktów w warunkach najbliższych naturalnym, przy optymalnej wilgotności otoczenia i bez sąsiedztwa urządzeń chłodniczych lub piekarniczych.
Wybierz pojemniki gastronomiczne ze sprawdzonej hurtowni
Korzystając z usług profesjonalnej hurtowni możesz wybierać spośród wielu pojemników gastronomicznych, a dodatkowo otrzymać fachową pomoc w przypadku wątpliwości. Niezależnie od tego, czy prowadzisz swój lokal od wielu lat, czy właśnie planujesz założenie działalności, odpowiednio wyposażona kuchnia i zaplecze to dobry prognostyk na przyszłość. Postaw zatem na bezkompromisowe rozwiązania, a tym samym na niezawodne pojemniki.