Porady
Urządzenia chłodnicze w praktyce, cz. 1.: Znaczenie chłodziwa
czwartek, 13.09.2018
Zasada działania urządzeń chłodniczych to odbieranie ciepła produktom umieszczonym w komorze chłodniczej tak, aby produkty te osiągnęły niską temperaturę i tę temperaturę utrzymały. Ma to znaczenie zarówno w przypadku owoców, warzyw oraz mięs, jak również wyrobów cukierniczych, czy z innych dziedzin gastronomii. Aby wybrana szafa lub witryna chłodnicza mogła działać prawidłowo, niezbędny jest czynnik chłodzący,
Komfortowe przechowywanie żywności w pojemnikach gastronomicznych
czwartek, 30.08.2018
Spośród pojemników gastronomicznych dostępnych na rynku, bez trudu wybierzesz takie, które będą pomocne w przechowywaniu, przygotowywaniu i eksponowaniu określonych produktów oraz dań. Mogą to być elementy z jednej serii lub zupełnie różne od poszczególnych producentów. Priorytetem powinna być zawsze jakość wykonania, ponieważ tylko wtedy dany pojemnik sprawdzi się podczas wielu zadań, również w trudnych warunkach.
3 urządzenia zamiast noży w obróbce mechanicznej w gastronomii
czwartek, 16.08.2018
Za sprawą współczesnych urządzeń gastronomicznych tradycyjne noże mogą być z powodzeniem zastąpione dla zwiększenia efektywności codziennych prac. Obróbkę mechaniczną w gastronomii warto potraktować zadaniowo, czyli sprawić, aby poszczególne działania zajęły jak najmniej czasu, a przyniosły dobre rezultaty. W kuchni Twojego lokalu nie powinno zatem zabraknąć kliku ważnych sprzętów. Specjaliści od obróbki mechanicznej. W gastronomii to
Dlaczego warto wybrać piec do pizzy z płytą szamotową?
czwartek, 02.08.2018
Na wzór wyposażenia włoskich pizzerii współczesny piec do pizzy może mieć wewnątrz specjalną płytę szamotową zamiast klasycznej blachy. Zastosowanie szamotu docenili wiodący producenci urządzeń gastronomicznych i tak w poszczególnych modelach marki Hendi, czy Redfox znajdziesz takie właśnie wnętrze, gotowe na wypiekanie pizzy, która chrupkością spodu nie będzie ustępować tej prawdziwie włoskiej. Maksymalne wykorzystanie zalet pieca