Wyposażenie gastronomii
Szeroki wybór wyposażenia zaplecza gastronomicznego dostępny obecnie na rynku nie jednemu inwestorowi otwierającemu lokal gastronomiczny może przysporzyć kłopotów podczas wyboru wyposażenia. Dlatego też z przyjemnością dzielimy się zdobytą dotychczas wiedzą oraz pomagamy naszym klientom w dobrze profesjonalnego sprzętu dostosowanego do potrzeb i rodzaju lokalu zarówno na etapie otwarcia nowego obiektu jak i podczas modernizacji istniejących.
Współpracujemy z wieloma krajowymi jaki światowymi producentami sprzętu
gastronomicznego takimi jak: Hendi, Stalgast, RM Gastro, Retigo, Rational, MBM, Dihr, Lainox, Cas, Redfox, Mijar, Asber, Edenox, Fagor, MaGa, Kromet, Lozamet, Plastmet, Dora Metal, Fine Dine, Alva, Tom-Gast, Merx-Team. Tym samym gwarantujemy naszym klientom najwyższą jakość oferowanych produktów.
Aby sprostać potrzebom klientów oraz świadczyć usługi na najwyższym poziomie pogłębiamy naszą wiedzę biorąc udział w licznych szkoleniach oraz targach branżowych.
W ofercie wyposażenia gastronomicznego posiadamy:
- Meble nierdzewne oraz okapy
- Urządzenia chłodnicze
- Wyposażenie do obróbki grzewczej
- Wyposażenie do obróbki mechanicznej
- Wyposażenie do zmywalni
- Drobne akcesoria kuchenne oraz zastawę stołową
Niezbędnym elementem wszelkich nowoczesnych zapleczy kuchennych są meble nierdzewne. Ich obecność sprawia, że kuchnia restauracji lub innego obiektu z dziedziny gastronomii będzie wyróżniać się higienicznością, a utrzymanie czystości w takim pomieszczeniu stanie się szybkie oraz wygodne.
Ze stali nierdzewnej wykonywane są przede wszystkim:
- fronty mebli oraz całe ich moduły,
- wszelkie blaty oraz wyspy kuchenne,
- inne obszary robocze,
na których nieustannie trwają prace związane z przygotowywaniem dań zarówno do zaserwowania w lokalu, jak również do pakowania i sprzedaży poza lokalem.
Istotnym wyposażeniem są również nierdzewne okapy, których funkcjonalność jest kwestią oczywistą, natomiast materiał wykonania również stanowi znaczne udogodnienie. Stal nierdzewną można uznać za niezwykle wytrzymałą dzięki poszczególnym dodatkom stopowym. Takie okapy są odporne na korozję i na działanie wysokiej temperatury.
Współczesne urządzenia chłodnicze to obszerna grupa asortymentu, w którym funkcjonalność łączy się z innowacyjnymi rozwiązaniami. Odpowiednio wyposażone chłodnie, a także wszelkie zaplecza gastronomiczne, są niezbędnym aspektem prawidłowego przechowywania poszczególnych składników dań oraz gotowych potraw.
Spośród licznych urządzeń chłodniczych oferujemy między innymi:
- szafy chłodnicze,
- szafy mroźnicze, zamrażarki skrzyniowe,
- kostkarki natryskowe.
Proponujemy rozwiązania producentów sprawdzonych w branży gastronomicznej, z długoletnim doświadczeniem, ponieważ ma to przełożenie na jakość oferowanych urządzeń.
W tej kategorii ważna wydajność i niezawodność, dlatego wybieramy urządzenia z podzespołami i agregatami o optymalnej wytrzymałości, które są przy tym energooszczędne. Wygląd tych urządzeń również jest odpowiedni: proste linie i kształty oraz wykonanie ze stali nierdzewnej ułatwiają utrzymanie czystości w pomieszczeniach gastronomicznych.
Spośród urządzeń do obróbki grzewczej (termicznej) należy wybierać takie, które będą stanowić odpowiednie dopełnienie poszczególnych systemów kuchennych. Wysoka temperatura przygotowywania potraw wymaga odpowiedniej odporności tych urządzeń, dlatego w Daito zapewniamy wyposażenie wysokiej klasy.
Najpowszechniejsze grupy urządzeń kuchennych w tej kategorii to:
- kuchnie gastronomiczne,
- piekarniki, piece konwekcyjno-parowe,
- bemary, podgrzewacze i warniki.
Od ich wielkości i wydajności w dużej mierze zależy powodzenie określonych przedsięwzięć gastronomicznych, dlatego jest to niezbędna inwestycja.
Przemysłowe wersje poszczególnych urządzeń wyposażone są między innymi w indywidualne systemy bezpieczeństwa, poza tym pozwalają przygotowywać potrawy w czasie krótszym niż ich tradycyjne odpowiedniki, co przekłada się na realne oszczędności. Wybieramy urządzenia sprawdzonych producentów, liderów rynku gastronomicznego.
Użyteczność wyposażenia do obróbki mechanicznej produktów jest znacznym ułatwieniem we wszelkich punktach gastronomicznych. Poszczególne urządzenia znacznie usprawniają proces przygotowania dań zwłaszcza w większych obiektach, gdzie nieustannie trwa praca w kuchni, a tym samym warto postawić na gotowe rozwiązania.
Najpopularniejszy sprzęt do obróbki mechanicznej to:
- maszyny do obierania (ziemniaków) i rozdrabniania warzyw,
- krajalnice, piły do mięsa i kości,
- miksery, maszyny do wyrabiania ciast.
Warto wybrać także urządzenia wieloczynnościowe, które wymagają jedynie zamocowania odpowiednich przystawek, na przykład do mielenia mięsa lub do przecierania puree.
Potrzeba szatkowania, mielenia, czy dokładnego mieszania poszczególnych składników jest standardem w przemyśle gastronomicznym. Proponowane przez nas urządzenia spełniają obowiązujące normy jakości i bezpieczeństwa i sprawiają, że w danym pomieszczeniu praca odbywa się z zachowaniem odpowiednich standardów.
Profesjonalne wyposażenie zmywalni to możliwość zagospodarowania poszczególnych stanowisk zmywających, aby usprawnić działanie zaplecza danego lokalu. Od większych maszyn poprzez mniejsze urządzenia po profesjonalne akcesoria, należy wyposażyć kuchnię tak, aby do minimum skrócić czas oczekiwania na czyste naczynia.
Wśród powszechnie stosowanych urządzeń proponujemy między innymi:
- zmywarki do garnków i pojemników,
- zmywarki do naczyń i szkła,
- przemysłowe zmywarki uniwersalne.
Odpowiednia ilość koszy oraz uchwytów wewnątrz danego urządzenia powinna być dobrana pod kątem przeciętnych wielkości poszczególnych wsadów zmywania.
Wybierając zmywarkę należy kierować się średnim zużyciem wody na każdy cykl, wysokością otworu wsadowego, a także długością cyklu pracy. Elektroniczne sterowanie pozwala szybko i wygodnie zaprogramować maszynę. Solidne materiały obudowy oraz ich nierdzewność stanowią odpowiednie dopełnienie.
Wśród drobnych akcesoriów kuchennych znajdują się liczne narzędzia i pojemniki, które pozwalają odpowiednio zorganizować codzienne czynności związane z przygotowywaniem posiłków, natomiast dzięki solidnej zastawie stołowej można z powodzeniem realizować wydawanie potraw w estetyczny sposób.
Do tych dwóch kategorii zaliczają się między innymi:
- deski do krojenia i poszczególne rodzaje noży,
- wszelkie ręczne wyciskarki oraz obieraczki,
- porcelana gastronomiczna, szkło, sztućce.
Niezbędne wyposażenie kuchni w postaci akcesoriów kuchennych i zastawy stołowej warto skompletować na początku działalności, a następnie uzupełniać na bieżąco.
Asortyment Daito obejmuje produkty wysokiej jakości, wykonane z trwałych i bezpiecznych tworzyw, przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Proponujemy zarówno elementy w wersji klasycznej, jak tez nowoczesnej. Odpowiednie atesty stanowią potwierdzenie poszczególnych cech, a gustowny wygląd stanowi dopełnienie całości.