Zasada działania próżni wykorzystywana w gastronomii to między innymi specjalne pojemniki próżniowe, w których produkty spożywcze i gotowe potrawy zachowują swoje właściwości. Gorące porcje mięsa lub zimne sushi będą w każdej chwili gotowe do podania, a składniki oczekujące na użycie pozostaną świeże i soczyste przez dłuższy czas. Warto zainwestować w takie rozwiązania, przydatne na co dzień.
Rozmiary i właściwości gastronomicznych pojemników próżniowych
Wersje znane z warunków domowych to najczęściej niewielkie modele wykonane z plastiku, ze specjalnym zaworem lub dołączoną pompką do usuwania powietrza z wnętrza pojemnika. Samo zjawisko próżni pozostaje niezmienne, natomiast w pojemnikach próżniowych przeznaczonych do gastronomii zastosowano materiały o większej trwałości, a dodatkowo – termoizolacyjne.
Lista zalet pojemników ze stali nierdzewnej jest długa, natomiast poszerzyć ją można, gdy mowa o pojemnikach próżniowych, które:
-
zapobiegają styczności produktów z powietrzem – tym samym do zera ograniczony zostaje kontakt z bakteriami, co znacznie przedłuża trwałość i świeżość produktów,
-
przedłużają świeżość żywności – zależnie od rodzaju pojemników i od typu żywności może to być 3-5-krotnie dłuższa świeżość niż podczas stosowania innych opakowań,
-
pozwalają zachować odpowiedni stopień wilgoci – szczelnie zamknięte opakowania to brak dostępu powietrza, które wysusza potrawy,
-
przyspieszają proces marynowania – odpowiednie przyprawy i marynata oraz zjawisko próżni sprawią, że do marynowania nie będziesz potrzebować chłodziarki,
-
pozwalają przechowywać duże porcje dań – im większa liczba gości w Twoim lokalu lub ilość porcji, które należy wydać podczas posiłku, tym większe opakowania warto wybrać z naszej oferty.
Szczelnie zamknięte opakowania to idealny sposób, aby dania mogły być przechowywane lub dostarczane w niezmienionej formie, wolne od wszelkich zanieczyszczeń z zewnątrz.
Proste oszczędzanie z pojemnikiem próżniowym – wymierne korzyści
Wiele produktów spożywczych bez odpowiedniego opakowania zachowuje trwałość maksymalnie 2-3 dni nawet w szafie chłodniczej. Wiele artykułów kupionych w sklepie ma opakowanie próżniowe, lecz po otwarciu tego opakowania do wnętrza dostaje się powietrze i przerwana zostaje bariera ochronna. Z pojemnikiem próżniowym skutecznie wyeliminujesz ten problem.
Owoce i warzywa w szczelnych pojemnikach próżniowych pozostają świeże 15-20 dni, surowy drób nawet do 9 dni. Również inne produkty spożywcze będą znacznie dłużej tak apetyczne, jak w dniu zakupu. Pozbędziesz się także problemu nadmiaru składników – wszystkie zapasy przechowywane próżniowo posłużą do przygotowania kolejnych dań, ponieważ zachowają swój kolor i walory smakowe.
Z Daito w Białymstoku znajdziesz idealne pojemniki próżniowe
Niezależnie od tego, czy Twoje zaplecze gastronomiczne jest niewielkie, czy obszerne, z osobą spiżarnią i innymi pomieszczeniami do przechowywania produktów spożywczych, warto uzupełnić wyposażenie o zapas wysokiej klasy pojemników próżniowych. Pomogą one wprowadzić porządek, odpowiednio przechowywać dania w szafach chłodniczych, stołach chłodniczych oraz przygotowywać ekspozycje. Nasza hurtownia z siedzibą w Białymstoku to miejsce, w którym znajdziesz odpowiedzi na swoje realne potrzeby.
Szczegóły oferty